България все още е далече от еврото

България все още е твърде далеч от еврото въпреки „неустоимата оферта“, която обеща във вторник еврокомисарят Пиер Московиси.

Тогава той заяви, че ще бъде направено специално предложение към страните, които още не са приели еврото. Еврозоната остава водещ приоритет за страната ни, стана ясно от изказванията на финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев и банкери на форум на Асоциацията на банките вчера. Съмнения предизвикват сроковете и начинът да стигнем до общата валута.

„След 20 години валутен борд това е нашият естествен път“, заяви Горанов, който обаче не посочи какво конкретно може да очакваме от ЕС. Според Димитър Радев влизането в еврозоната е крайна цел, но преди това има задачи, които България трябва да изпълни. Много сдържан в отговора си бе Питър Прат от борда на директорите на Европейската централна банка. „Присъединяването към еврозоната е необратимо решение, затова трябва да бъде обмислено много внимателно“, коментира той.

„Съгласно договора за функциониране на ЕС България рано или късно ще влезе в еврозоната“, допълни финансовият министър Владислав Горанов. Той посочи, че България е една от малкото държави заедно с Румъния, които убедено вървят в тази посока. В същото време има държави с резерви, като например Полша. „Проблемът на България не е, че не изпълняваме техническите критерии, информира в.Сега. Подобно на Шенген това е въпрос на политическо сближаване, работа на институциите и доверие, за да може онези подредени общества, към които се стремим и с които сме в едно обединено семейство, да повярват, че трябва да споделят с нас валутата си“, каза Горанов.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *