България в общ фронт срещу евробондовете

Източноевропейските страни в ЕС се опасяват все повече, че ще изостанат зад по-богатите страни от блока в икономическата криза преди неформалната среща на ЕС в неделя (1 март), пише “EU Observer”.
Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България се надяват да привлекат Германия, Холандия и скандинавските държави в коалицията, противопоставяща се на идеята за евробондове, са съобщили полски официални лица.
“Искаме да блокираме потенциален проект за евробондове. Да направим всичко, за да не допуснем Европа на две скорости. Въвеждането на евробондове за еврозоната ще означава точно това”, заяви полският вицепремиер Гжегож Схетина.
Eвробондовете са държавни облигации, издадени от 16-те страни на еврозоната. Идеята се подкрепя от по-бедните и задлъжнели членки на ЕС като Гърция и Италия, която именно лансира проекта за общи книжа по време на срещата в Давос. Въпросът е, че по този начин Италия ще може да се финансира по-евтино. Но идеята не среща подкрепата на Германия, който стабилни финанси й осигуряват по-ниска доходност върху германските държавни книжа.
Деветте страни от Източна Европа, ще проведат среща с шефа на Еврокомисията Жозе Барозу преди началото на срещата на ЕС в неделя.
Евробондовете са само един от примерите за разделението между богати и бедни страни в ЕС, който – до голяма степен, ограничен от собствените си правила, не успява да разработи единен отговор срещу кризата. Повод за нарастващо напрежение бяха и националните планове на Франция, Италия и Испания в подкрепа на автомобилостроенето и особено действията на Париж, които разгневиха чешкото председателство на ЕС.
Срещата трябва да покаже, че няма добри и лоши страни в ЕС, казва полският министър по европейските въпроси Миколай Довгиелевич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *