България в Топ 3 по директиви

България е сред трите страни-членки на Европейския съюз, които са приели най-много от европейските директиви, в законодателството си , съобщи председателят на Съвета по европейски въпроси Красимир Костов, предаде репортер на БГНЕС.

След Германия, която не е въвела в законодателството си 8 директиви и Латвия, която все още не е приела 10, България се нарежда на трета позиция с 11 европейските директиви, които все още не са приети. Основно те са в компетенциите на Министерството на околната среда и водите, транспортното министерство и министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Сред тях са директивата за превоза на опасни товари и директивата за аерозолни опаковки на продуктите.

Според Костов основната причина, поради която България все още не е съобразила законодателството си с 11-те европейски предписания е не добрата организация и координация между всички страни, които имат отношение по тях. На заседанието съветът обсъди и позицията на България на предстоящия съвет на ЕС по земеделие и рибарство, когато се очаква България да се въздържи при обсъждането на използването на 3 вида генномодифицирана царевица на територията на съюза. Одобрен е отговора на България на запитване от страна на Европейската комисия за допълнителното здравно осигуряване в България. В момента работна група към финансовия министър Симеон Дянков преглежда законодателството в България, което урежда доброволното здравно осигуряване у нас. Очаква да работната група да излезе с официална позиция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *