България да се подготви за възстановяване на средства по САПАРД

Възможно е България да бъде санкционирана и да връща пари, платени по втората мярка по програма САПАРД. Това заяви пред БНР Константин Паликарски, заместник-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.
Когато се окаже, че нарушенията са прекалено големи, съществува т. нар. „механизъм за финансова корекция“, при който вече се връщат не парите от конкретния проект, който е разкрит като измама, а определен процент от цялата субсидия, която е получена по съответната мярка,обясни Паликарски.

Той допълни, че не е ясно колко пари е възможно да се връщат, както не е известно и колко процента може да бъде подобна финансова корекция.

Абсолютният максимум е цялата сума на средствата, платени по мярка 2 за изминалите години – около 20 млн. евро.

Опитваме се да си съберем парите от тези фирми, което никак не е лесно. Някои от тях няма да бъдат възстановени, защотосе оказва, че фирмата не съществува или не извършва дейност, каза още Паликарски.

Същевременно той изрази мнение, че САПАРД е единствената програма, която е изградила вътрешни механизми и ги прилага толкова стриктно и ефективно, че е успяла да убеди европейските партньори, че нещо в нея се е променило. Това е и причината, поради която тя е удължена.

На въпрос дали от САПАРД разполагат с достатъчно данни за фирмите, които обвиниха в злоупотреби, зам.-директорът на фонд „Земеделие“ отговори, че всеки, който има информацията, с която са разполагали те, би трябвало да постъпи по този начин.

Извадените фирми са тези, които са в момента част от нашия регистър за нередностите, каза той. Установихме, че има сериозни нарушения, регистрирани като съмнения за измама. Всички материали са предадени на прокуратурата, съобщи Паликарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *