България диша във врата на Белгия по консумация на пенливото пиво

Основната причина за това е, че консумацията на бира в страната през 2015 г. се повишава до 73,5 литра на човек, стана ясно от изказване на изпълнителният директор на Съюза на пивоварите у нас Ивана Радомирова.

Тя съобщи новината на специалната пресконференция по случай 25 години от създаването на съюза и 135 години от българската пивоварна индустрия, предаде и БТА.
Употребата на бира през последните пет години е била средно 72 литра на човек годишно, уточни тя. По този показател България се нарежда до страни като Белгия и Холандия, вече изпреварваме Великобритания, но сме далече от Чехия, където се пие 144 литра или Германия със 107 литра бира годишно, посочи тя.
Изследвания на съюза от първите шест месеца от тази година показват, че най-често се пие бира в Русе – 13 пъти месечно. След това се нареждат Монтана с 11 пъти и Плевен и Бургас с 10 пъти.
Мъжете пият бира 12 пъти месечно, а жените – пет пъти, показва проучването.
Ивана Радомирова подчерта, че през последните пет години фирмите – членовете на съюза, са осигурили на пазара над 42 нови марки и разновидности бира и над 102 нови опаковки. През последната година в мрежата е навлязло с успех и  непастюризираното или нефилтрираното пиво, което някои наричат за по-кратко и ясно „жива бира“.
Лек спад от 1-2 процента през последните година и половина – две се наблюдава в продажбите на най-традиционните опаковки в страната – пластмасовите.  И това е добра тенденция, тъй като стъклото е класиката на бирената култура. Стъклените опаковки бележат растеж от 23 процента, кеновете – 11 на сто, а наливното пиво – 5,5 процента.
Отчетен е ръст от 22 на сто в дела на консумацията на бира в заведения.
През 2015 г. пивоварите отчитат растеж на пазара на бира в страната от два процента спрямо предходната година. Смел ход направиха тази година и производителите на пловдивската „Каменица“. Собстевениците прехвърлиха производството в Хасково, но без никаква промяна в качеството и марката, а на мястото на предишното предприятие /на снимката/, което в момента се разчиства, ще обособи един развлекателен център. Той ще бъде ситуиран около сега съществуващия комин, край който ще има бирария, за която ще има и минипроизводство на крафт бира. Предвижда се също изграждането на хотел, както и прилежащата към него и заведенията инфраструктура, паркови площи и детски кътове.
Стефан ПРОНЧЕВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *