“България ер” на червено с 13 млн. лева

Загубите на компанията растат драматично, преди да започне раздържавяването й

13 млн. лв. загуба отчита „България ер“ за периода януари-април, научи „Стандарт“. По данни на системата на IATA за централизирано разплащане между авиокомпаниите – BSP България, през април 2006 г. пазарният дял на авиокомпанията бил 21,94%. Това е спад с 1,11 пункта спрямо април 2005 г., когато „България ер“ държеше 23,05% от пазара. Спадът обаче е постигнат с 9 самолета Боинг 737, докато през април 2005 г. авиокомпанията е държала по-голям пазарен дял у нас само с пет машини.

5 млн. лв. е дългът на „България ер“ към летище София и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА). Сумата е от неплатени държавни такси и за наземно обслужване на самолетите.

„България ер“ дължи и над $1 млн. на френския производител на самолетни двигатели SNECMA. Дългът е от неплатени лизингови вноски за ползване на двигатели за „Боинг“ от декември 2005 г. В същото време авиокомпанията няма пари да плати свой отремонтиран двигател, който вече пет месеца отлежава в авиоремонтен завод на SNECMA в Мароко. Поради липса на средства преди Великден заплатите на служителите на „България ер“ бяха забавени с пет дни – нещо, което не се случваше и по времето на скандалния собственик на „Балкан“ Гад Зееви.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *