България е дом на интересна стартъп екосистема

България е дом на една растяща и интересна за целия свят стартъп екосистема и общност. Не случайно България  през последните години е в „топ десет“ на международни класации, които се отнасят за привличане на стартъп бизнеси в България, за привличане на аутсорсинг индустрии и рисков капитал в тези нови прохождащи производства“. Това заяви министърът на икономиката Теодор Седларски по време на откриването на  Webit 2017 г. – форум за технологии, иновации и инвестиции. Сред официалните гости бяха президентът на България Румен Радев, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), министри, дипломати и др. Осмото издание на Webit се провежда с подкрепата на Министерство на икономиката чрез Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българска агенция за инвестиции.

По време на форума министър Седларски подчерта, че България, която има десетилетен опит в електрониката, в развитието на информационните и комуникационните технологии, днес може с гордост да заяви, че стъпвайки върху своя опит и използвайки своя потенциал има един работещ, растящ, ориентиран към износа сектор на информационните и комуникационните технологии. „Секторът е сред най-динамично развиващите се в българската икономика и основен двигател за разкриване на нови и висококвалифицирани работни места в страната. Той генерира 4,5% от общата брутна добавена стойност (БДС) в икономиката ни, а 73,3% от наетите в него са на възраст под 40 години“, каза министър Седларски.

По време на събитието министърът на икономиката акцентира върху това, че през последните години България се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията. „Предимствата на сектора и благоприятната инвестиционна среда у нас привлякоха редица световни компании от бранша, които успешно развиват своята дейност в България“, каза още министърът.

Президентът на България Румен Радев призова участниците на тазгодишното издание да потърсят отговорите и на въпроса, какво ще се случи с човека в днешния дигитален свят. „Дали ще продължава тази тенденция и дали ще има нов поглед върху тези проблеми, аз ще се радвам и съм убеден, че точно тук на този прекрасен форум и то в София, България, са събрани млади лидери, учени, бизнесмени, предприемачи от цял свят и ще се радвам изключително много, ако търсите отговор на тези въпроси. Да гледате повече в бъдещето, ако се обединявате около общите европейски човешки ценности за мир и прогрес, така че тези технологии да служат на нас“, каза още Румен Радев.

В рамките на форума с видео обръщения към публиката се включи министърът на науката и технологиите на Китай д-р Уан Ганг и вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *