България е най-бедна в ЕС заради корупцията

България се нарежда на последно място в Европейския съюз и причините за това са основно в лошото управление на страната, което ражда и голямата корупция във всички етажи на властта. Ширещата се бедност и липсата на ефективни политики в ключовите области правят държавата една от страните с най-ниски резултати в световния „атлас” на просперитета, подготвен от авторитетния институт „Легатум“, част от едноименната частна инвестиционна фирма.

Този индекс е съвместна разработка на научни работници и преподаватели по икономика от Лондонската икономическа школа, института „Брукингс“ и други международни организации. Неговите резултати и класиране са признати и се публикуват от 2008 година. Индексът „Легатум“ съпоставя условията за живот и развитие при съпоставката на данните от 142 държави и ги подрежда в няколко категории – икономически просперитет, предприемчивост и възможности за напредък в бизнеса и кариерно развитие, образование, здравеопазване, стандарт на живот и доходи, обществен капитал, равни шансове при стартиране на бизнес начинания.

При класациите през последните години обикновено на първото място се редуват страни като Норвегия, Швейцария, Дания, Швеция и Нова Зеландия, а в няколко места на дъното се нареждат Централно-африканската република, Афганистан, Хаити, Чат и Бурунди.

 

България е класирана едва на  57-мо място, като пред нас са нашите съседки  Гърция, Македония и Румъния. По отношение на северната ни съседка – Румъния, авторите на доклада посочват, че тя е влязла в ЕС по същото време като България, но „е постигнала по-голям прогрес при създаването на динамична среда за бизнес и борба с корупцията”.

Нашата страна е посочена като „една от най-бедните и най-корумпирани страни в ЕС”. 22% от хората живеят под националната линия на бедност, а 2% – под абсолютната. Едва 5% споделят, че живеят комфортно с доходите си. Това са най-лошите резултати при всички държави-членки на евросъюза.

В доклада се отбелязва, че ефектите от финансовата криза от 2008 г., довела до скок на безработицата и свиване на БВП, вече се усещат по-слабо и икономиката се е върнала към растежа, но тя остава слаба. „Липсва съсредоточаване върху усилията за създаване на политики, които да подпомогнат растежа и конкурентоспособността. Корупцията е проблем, защото задържа икономиката с частни интереси. Антимонополните политики са най-неефективните в ЕС”, посочват още от „Легатум”.

Именно в подиндекса за ефективността на държавното управление страната регистрира рязък спад в сравнение с 2013 г., като там България се нарежда на 78-мо място от 149 държави. На този фон Румъния, която има служба за борба с корупцията и вкарва политици в затвора, отчита подобрение.

Единствените области, където при нас резултатът е по-добър от преди са свързани с условията за бизнес, околната среда и туризма.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *