България е на път към емитиране на външен и вътрешен дълг

Има консенсус за прилагане на антикризисната мярка по емитиране на външен и вътрешен дълг за България. Това стана ясно след приключване на първия кръг от преговори на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който са представени държавата (днес в лицето на министъра на финансите Симеон Дянков), работодателите и синдикатите.Засега повече подробности около мярката не се предоставят.Предвижда се новият пакет от антикризисни мерки – първоначалният вариант на който беше разпространен късно вчера, да бъде приет след обсъждане, съгласуване и одобрение от социалните партньори, както обяви преди седмица министър Дянков.
Днес са обсъдени около половината от антикризисните мерки и по тях е постигнато принципно съгласие между социалните партньори, каза непосредствено след заседанието на тристранния съвет днес председателят на КНСБ Желязко Христов. Утре обсъждането продължава.
Между основните мерки, по които до момента е постигнато принципно съгласие, са и: мерки за ограничаване на публичните разходи, в т.ч. ограничаване с 15% на разходите за работни заплати на държавната администрация; мерки за повишаване на финансовата дисциплина; мерки за подкрепа на фискалната система.
Беше посочено, че е било предложено от синдикати и Българска стопанска камара (БСК) да се намали и държавната субсидия на партиите, която им се полага по закон и годишно е общо около 50 млн. лева.
Твърде спорното предложение за вдигане на ДДС на 22% предстои да се обсъди утре. Още сега обаче ръководството на синдикатите заяви, че те не са съгласни с тази мярка, тъй като, по думите на Желязко Христов, „това ще се отрази зле на хората чрез вдигане на крайните цени на стоките“.
От БСК и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) посочиха по този въпрос, че „много се надяват да не се стигне до вдигане на ДДС, но ако ситуацията го наложи, то те избират по-малката (според тях) „злина“, т.е. да се вдигне ДДС за тази и следващата година, а неда се върне прогресивния подоходен данък“. От синдикатите веднага отговориха, че според тях вдигането на ДДС не е по-малка „злина“.
В началото на 2010 г. от Министерството на финансите изказаха становище, че в началото на следващата година – когато според прогнозите отпреди около 2 месеца щяхме да сме излезли от кризата – може да се мисли за намаляване на ДДС.
Целта на разглежданите сега мерки е да се увеличат приходите в бюджета с около 1,5 млрд. лева до края на годината, тъй като постъпленията изостават от заложеното в държавния бюджет и не покриват разходите.
В началото на годината Дянков прогнозира, че събираните приходи в бюджета към средата на годината ще надминат заложените в бюджета и вероятно през втората половина на годината държавните разходи ще може да се увеличат.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *