България е на 12-то място в света по получени преки чуждестранни инвестиции

България е на 12-то място в света в индекса на представяне по получени преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Това става ясно от Световния доклад на Конференция на ООН по търговията и развитието (ЮНКТАД), представен пред журналисти под заглавие “Транснационалните корпорации и интернационализирането на научноразвойната дейност”.

Индексът на ЮНКТАД по представяне по получени ПЧИ е мярка за степента, в която страната-домакин получава ПЧИ в съотношение към размера на икономиката й. Изчислява се като съотношението между дела на страната в световните получени ПЧИ и дела й в световния БВП.

12-те страни пред България са Казахстан, Конго, Монголия, Сингапур, Хонконг, Гамбия, Ирландия, Бруней Дарусалам, Белгия и Люксембург, а на първо място е Азербайджан. Индексът обхваща общо 140 икономики.

В индекса на потенциал за получаване на ПЧИ България е на 61-во място, а в индекса на представяне по направени ПЧИ България е на 125-то място.

България и Румъния са основните получатели на ПЧИ, насочени към Югоизточна Европа през 2004 г., се казва още в доклада. В България високите нива на ПЧИ бяха достигнати след като Telekom Austria купи мобилния оператор MobilTel, а американската Viva Ventures придоби мажоритарния пакет от БТК. Рекордните 5 млрд. долара, получени от Румъния, се дължат на приватизацията на нефтопреработвателната компания Petrom и купуването й от австрийската OMV, се казва в отчета.

През 2004 г. притокът на преки чуждестранни инвестиции към страните от Югоизточна Европа и ОНД за четвърта поредна година отбеляза увеличение и достигна най-високия си досега размер от 35 млрд. долара като в краткосрочен план този ръст вероятно ще се запази, посочва още Световният доклад за инвестициите за 2005 г.

В новата група, използвана от доклада, влизат 19 държави от Югоизточна Европа (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, бивша югославска република Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора) и ОНД (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Република Молдова, Руската федерация, Таждикистан, Туркменистан, Украйна и Узбекистан). Новата група замества предишната категория на страните от Централна и Източна Европа, осем от които се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г. и така бяха прекласифицирани като развити страни.

Само три от 19-те държави са получили ПЧИ, по-малки по размер спрямо 2003 г. ПЧИ са концентрирани най-вече в пет държави, които взети заедно дават 81%: Азербайджан, България, Казахстан, Румъния и Руската федерация.

При страните от ОНД преките чуждестранни инвестиции се движат най-вече от проекти в добивния сектор, обособено нефта и природния газ, посочва докладът. Добивът на нефт и природен газ в Руската федерация и особено проектите на остров Сахалин в Далечния изток привлякоха през 2004 г. големи инвестиции. ПЧИ в Русия бяха допълнително подсилени от завръщането на руски капитали от Кипър и Люксембург. Положителен ефект за Азербайджан имаше съчетанието от високи цени на петрола и перспективата за предстоящото откриване на петролопровод, свързващ столицата Баку с турското средиземноморско пристанище Джейхан. И двата фактора активизираха притока на ПЧИ към петролния сектор в Азербайджан, посочва докладът. В Казахстан увеличението в ПЧИ доведе до 16%-но увеличение в добива на нефт и газ миналата година.

Чуждестранните инвестиции на страните от Югоизточна Европа и ОНД спаднаха леко през 2004 г. след две години на нарастване. Докладът свързва този спад с по-слабата активност при чуждестранните инвестиции на руските транснационални корпорации (ТНК), които дават около 99% от общите ПЧИ, осъществявани от региона. Тази понижена активност от своя страна отразява променящите се отношения между руската държава и националния бизнес сектор, който реагира с по-бавни инвестиции в чужбина. Руските ТНК често се насочват към проекти в добивната сфера в други страни от ОНД. Списъкът на най-големите нефинансови ТНК на Югоизточна Европа и ОНД се оглавява от две фирми от добивната сфера Лукойл и Norilsk Nickel.

648 млрд. долара е общата стойност на световните преки чуждестранни инвестиции през 2004 г., което е с 2% под нивата от 2003 г.

От: Христина Машкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *