България е на 29-то място по икономическа свобода

България е на 29-то място в годишния глобален индекс на американската фондация „Херитидж“ (Heritage Foundation), като отбелязва малък напредък с 0,6 пункта, се посочва в годишния доклад на организацията.

 

 

Страната ни е в групата на преобладаващо икономически свободните държави в класацията, която изследва икономическата политика и условия в 184 страни в периода от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 година, информира economynews.bg.

Според най-новия доклад на „Херитидж“ световната икономика като цяло остава „умерено свободна“. Въпреки това глобалният среден резултат за икономическа свобода сега е 60 пункта – с 1,6 пункта по-нисък от предишния.

„Великолепната седморка“ на свободните икономически държави включва Сингапур (на първо място), следван от Швейцария, Ирландия, Нова Зеландия, Люксембург, Тайван и Естония. На дъното на класацията е Северна Корея.

През последните пет години, сочи докладът, България се радваше на икономически растеж от средно над 2 процента годишно, въпреки спада през 2020 година. Икономическата свобода нараства през всяка от тези пет години. България отбелязва общо увеличение на икономическата свобода с 3,1 пункта от 2017 г. насам и се присъедини към редиците на „предимно свободните“ страни през 2020 година.

Показателите за фискално здраве са особено положителни, но е необходима още работа за укрепване на върховенството на закона, отбелязва „Херитидж“.

Изследването отчита и въздействието на КОВИД-19 върху страната, нейната политика и икономика. Към 1 декември 2021 година общо 28 542 смъртни случая се свързват с пандемията в България, а отговорът на правителството на кризата се нарежда на 83-о място сред страните в класацията предвид степента на строгост на мерките. Икономиката на България се е свила с 3,8 процента през 2020 г., според изследването на вашингтонската организация.

Сред акцентите в доклада за европейския регион пет държави са оценени като „предимно несвободни“ тази година: Черна гора, Турция и Русия се присъединяват към Беларус, който е „в хватката на един железен автократ“, и Украйна, която преживява политически сътресения, посочва докладът.

Обединеното кралство запазва мястото си в редиците на „предимно свободните“, но икономиката на Острова губи някои позиции поради прекомерните държавни разходи.

В глобалния индекс, сред държавите с умерена икономическа свобода се нареждат Румъния – на 47-мо място, Унгария (48), Албания (50), Северна Македония (53), Сърбия (59), Гърция (73); Косово (86).България изостава по отношение на Световния индекса за икономическа свобода за 2016*

Черна гора е на 103-то място от общо 177 държави в класацията на „Херитидж“ и попада сред „преобладаващо икономически несвободните“ държави. В същата група – на 107-мо място – е и Турция.

В предишния доклад Черна гора бе на 80-то място от 178 страни, което означава, че е загубила 23 позиции. Общата оценка на икономическите свободи на Черна гора е 57,8 пункта, което е с 5,6 пункта по-малко от предишната класация. Страната е на 41-во място сред 45 европейски държави, а общият й резултат е под средния за региона и света, се казва в доклада. Все пак изследването отчита напредък при зачитане правото на собственост, данъчната тежест и паричната свобода, но отбелязва спад в съдебната ефективност, почтеността на правителството, държавните разходи, фискалното здраве, както и свободата на бизнеса, търговията и пазара на труда.

„За съжаление, петгодишният рекорд на като цяло солидна икономическа свобода беше подкопан. Черна гора регистрира пълна загуба на икономическа свобода от 4,2 пункта от 2017 г. насам и изпадна от категорията на умерено свободните в категорията на до голяма степен несвободните“, отчитат експертите на организацията.

„Въпреки усилията за укрепване на своята независимост, съдебната система остава подложена на правителствен натиск и страда от сериозни недостатъци в прозрачността, откритостта, професионализма и отчетността“, се казва още в доклада. Въпреки че чуждестранните инвестиции официално са добре дошли, инвестиционният режим остава бюрократичен и подкопава динамичния растеж на инвестициите.

„Правителството продължава да субсидира стратегически важни държавни предприятия в областта на енергетиката, транспорта и туризма“, според доклада.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *