България е на 43-то място в първия индекс за талантите

Накратко за индекса

Индексът на глобалната конкурентоспособност на талантите обхваща общо 103 държави, които представляват 86.3% от световната популация и 96.7% от световния БВП. Той оценява постиженията на страните по отношение на 6 основни показателя – привличане, развитие и задържане на таланти, среда за развитието им, трудови и професионални умения и глобални умения, свързани с познание. Всеки един от тях се измерва чрез 48 променливи стойности, оценявани от 0 до 100. При разработването на индекса са използвани данни от различни международни източници като например UNESCO, Световната банка, Изследователския център на еврокомисията и др.

В Европа сме на 28-о място, като зад нас от ЕС остават само Хърватия, Гърция и Румъния.

България е 43-та сред общо 103 държави, включени в първия Индекс на глобалната конкурентоспособност на талантите. Той е разработен от бизнес училището INSEAD съвместно с института за развитие на лидерски умения Human Capital Leadership Institute (HCLI) в Сингапур и консултантската компания в сферата на човешките ресурси Adecco.

Индексът (виж карето) измерва конкурентоспособността на нацията на база качеството на талантите, които може да създаде, привлече и задържи. Тук трябва да се има предвид, че в сферата на човешките ресурси под „талант“ се има предвид човек, който има специфични умения и е сред най-добре представящите се в организацията. Затова и неговата дейност е от стратегическа важност и влияе на конкурентните предимства на компанията.

Целта на новия индекс е да предостави неутрален, глобален и уважаван показател, който да предостави възможност на частните и публичните играчи да оценят ефективността на политиките и практиките, свързани с талантите, обясняват организациите, които стоят зад него. Освен това той ще помага и за определянето на приоритетите за бъдещи действия, ще информира, но и ще бъде повод за дискусии на локално и международно ниво, допълват те.

Къде е България?

Мястото на България е в горната половина на класацията по конкурентоспособност на талантите. Пред нас са основно страни от Западна и Централна Европа, а зад нас се нареждат държави като Русия (51) и всички съседки – Македония (52), Гърция (56), Румъния (63), Турция (67), Сърбия (79).

В Европа България е на 28-о място, като само Хърватия, Гърция и Румъния от страните от ЕС са по-назад. В същото време в група на страните със средно високи доходи, в която попадаме, се нареждаме на 5-о място – след Черна гора (26), Малайзия (37), Унгария (40) и Коста Рика (41).

България се справя най-зле с привличането на таланти, като по този от общо 6-те основни индикатора страната е на 64-то място. Не е много обнадеждаващо класирането и при развитието на таланти, където позицията е 61-ва. Но при задържането им вече е получена по-добра оценка – 33-то място. Това е и най-доброто класиране за страната сред всички основни индикатори.От подпоказателите интересни са данните например за нивото на старши служители и мениджъри, която дава на България 33-то място. Оценката на професионалистите е с 30-о място. Производителността на работник е над средната, но не е и кой знае колко висока – 58. България изостава и по качество на училищата по мениджмънт (78) и нивото на обучение на персонала (89). В същото време страната е на първо място (наред с още доста други държави) по наличие на професионалисти и технически служители жени.

Челните позиции

Първото място в класацията е за Швейцария, следвана от Сингапур и Дания. Европейските държави доминират проучването, докато дъното е запазено за държави от Африка. В десетката са включени само две страни извън Стария континент – Сингапур (2) и САЩ (9). В същото време най-талантливите на Стария континент се намират в северната му част, става ясно от данните.
Сред лидерите в класацията има доста общи черти като например дългосрочна ангажираност по отношение на качеството на образованието (Великобритания, Швейцария, Финландия, Швеция), история на имиграцията (САЩ, Австралия) и ясна стратегия за разрастване и привличане на най-добрите кадри (Сингапур).

Изводи и препоръки

За работодателите и експертите, отговорни за определянето на конкретни политики в сферата на човешките ресурси и пазара на труда, изследването предоставя добра храна за размисъл.“Има голямо несъответствие между това, от което компаниите имат нужда по отношение на уменията на служителите, и това, което местният пазар може да им предложи“, коментира резултатите от индекса и класацията ректорът на INSEAD Илиян Михов. Образователните институции са под натиск да отговорят на търсенето на работодателите, провокирано от глобалната икономика на знанието, допълва той.

Според Патрик де Маесенейре, главен изпълнителен директор на Adecco Group, талантът вече е ключов ресурс в глобална икономика. „Шампионите в това отношение подхранват и развиват наличните местни таланти, като правят своя пазар на труда по-гъвкав, инвестират в учене през целия живот и промотиране на географската мобилност“, коментира още той.

„Привлекателността по отношение на наличните таланти се превръща в истинската валута, чрез която държавите, регионите и градовете се конкурират помежду си“, добавя и Бруно Ланвин, изпълнителен директор „Глобални индекси“ в INSEAD. Той отбелязва, че младежката безработица е сериозно предизвикателство във всички държави, без значение дали са богати, бедни, индустриално развити или не. И илюстрира предстоящите предизвикателства, напрежения и потоци, като коментира, че младежката безработица е над 50% в Южна Европа, а в много държави от Африка над 50% от населението е на възраст под 18 г.

Индекс на глобалната конкурентоспособност на талантите 2013

Позиция Държава

1 Швейцария
2 Сингапур
3 Дания
4 Швеция
5 Люксембург
6 Холандия
7 Великобритания
8 Финландия
9 САЩ
10 Исландия

40 Унгария
41 Коста Рика
42 Саудитска арабия
43 България
44 Панама
45 Хърватия
46 Казахстан

100 Мали
101 Иран
102 Буркина Фасо
103 Алжир

Шестте основни показателя за България
Задържане на талантите – 33
Среда за развитие на талантите – 42
Глобални умения, свързани с познание – 43
Трудови и професионални умения – 57
Развитие на талантите – 61
Привличане на таланти – 64

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *