България е предпоследна в ЕС по цифровизация

България е на предпоследно място в Европейския съюз (ЕС) по цифровизация, показват данни, представени днес от Европейската комисия (ЕК).

Изследването проследява навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото, предава БТА.

Нашата страна е постигнала напредък в подобряването на своята инфраструктура за широколентов интернет, както и в предоставянето на свободно достъпни данни. Слабите резултати по уменията в областта на цифровите технологии и на цифровизацията на икономическите и обществените услуги са пречка за по-нататъшното развитие на цифровата икономика и общество у нас, заключава Комисията.

От петте наблюдавани показателя България е с най-слаби резултати в броя на хората с умения в областта на цифровизацията.

Отчита се, че все повече българи сключват абонаменти за мобилен широколентов интернет и делът на абонаментите за високоскоростен широколентов достъп продължава да расте. Цената на фиксираните широколентови връзки у нас обаче остава сравнително висока. Разполагаемият спектър за електронни съобщителни услуги у нас е един от най-малките в ЕС.

Общо 58 на сто от българите са свързани онлайн, но две трети нямат основни цифрови умения и броят на дипломираните специалисти в областта на науката, техниката, инженерството и математиката не се е увеличил, въпреки растящото търсене на трудовия пазар за такива експерти.

Проучването показва още, че българите използват много интернет за видео разговори и за участие в социални мрежи, но извършват много по-малко онлайн дейности в сравнение с останалите членки на ЕС.

В България все още не е преодоляно изоставането в цифровизацията на стопанската дейност. В областта на електронната търговия малките и средните предприятия у нас рядко продават онлайн и техният оборот от електронни продажби е най-ниският в ЕС.

Отбелязва се, че нашата страна е постигнала напредък в предоставянето на обществени онлайн услуги, с което се е превърнала в една от определящите новите тенденции страни в ЕС. Въпреки това гражданите не използват услуги за електронно управление, колкото другите в ЕС.

Дания, Финландия, Швеция и Холандия заемат челните места в класацията за тази година, следвани от Люксембург, Белгия, Великобритания, Ирландия, Естония и Австрия. Челната тройка държави на ЕС в областта на цифровите технологии води и в световен мащаб, като изпреварва Южна Корея, Япония и САЩ. Сред държавите от ЕС, Словакия и Словения са отбелязали най-голям напредък, посочва се още в доклада.

Общо 76 на сто от европейските домакинства разполагат с високоскоростен широколентов достъп до интернет, а в някои държави от ЕС значителен дял от тези домакинства вече имат достъп до мрежи с възможност за предоставяне на скорост от 100 мегабайта в секунда или повече. Над от 25 на сто от домакинствата са абонирани за бърз широколентов достъп.

Абонаментите за мобилни данни също бележат ръст – от 58 абонати на 100 души през 2013 г. до 84 през 2016 г., информира investor.bg.  Мобилните услуги от четвърто поколение обхващат 84 на сто от населението на ЕС.

Интернет трафикът нараства с 20 на сто годишно за фиксираните мрежи и с над 40 на сто за мобилните.

Държавите от ЕС следва да удвоят усилията си, за да изпълнят целите в областта на уеднаквеното разпределяне на радиочестотния спектър, което засега включва радиочестотната лента около 700 мегахерца, така че следващото поколение съобщителни мрежи (5G) да може да бъде широко внедрено от 2020 г., препоръчва се в доклада.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *