България е сред лидерите в ЕС по дял на сивата икономика

Най-слабо разпространение на сивата икономика има в Австрия и Германия – между 8 и 10 на сто.
Това показват изводите от социологическо проучване по проекта „Ограничаване и превенция на неформалната икономика“, който се изпълнява в партньорство от Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ.
В рамките на проучването са били анкетирани работодатели, служители и работници от 500 фирми, както и жители на населени места от цялата страна. При обработката са използвани данни от анкетите и официални статистика на България, МВФ и Световната банка.
Според резултатите от проучването около 45% е делът на сивата икономика в страната.
Най-засегнати от това явление са млекопреработването, туризмът и строителството на инфраструктурни обекти, където сивата икономика достига до 60%, посочи доц. Стефан Петранов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, водещ експерт на проекта.
Според оценката на анкетираните от различните групи най-широко разпространение на сивата икономика има в градовете Шумен, Ямбол, Враца, Бургас, Монтана, Русе, Враца, Кюстендил и Пазарджик.
Годишно между 20 и 25 млрд. лв. достига оборотът на сивата икономика, което съставлява близо 30 на сто от БВП на страната.
Ако този процес се задълбочи, това ще създаде сериозни проблеми пред устойчивото икономическо развитие на страната, каза доц. Петранов, цитиран от БТА.
По повод коментара на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че „по-добре да има сива икономика, отколкото никаква икономика“, експертът посочи, че сивата икономика може да има своите положителни проявления в краткосрочен план като буфер в период на икономическа криза.
Ако тя приеме големи размери за дълъг период, това ще се превърне в пречка за устойчивия икономически растеж, добави доц. Петранов.
По неговите думи растежът на сивата икономика в страната е започнал през 2000 г., като нараснал до 50-55 на сто през 2008 г. След това бележи спад и отново се покачва през 2009 г.
Според прогнозата на специалистите от 2010 г. се очертава тенденция за намаляване на дела на сивата икономика, която се очаква да се задълбочи през тази година със задължителното свързване на касовите апарати на фирмите, регистрирани по ДДС с НАП от началото на септември.
 

Стефан Прончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *