България е сред 15-те най-токсични страни в света

България е на 13-то място в света в класация за най-токсичните страни в света, задминавайки дори Китай, който заема едва 20-та позиция. Това сочи ново проучване на сайта за сравнение на соларни решения The Echo Friendly.

Изготвеното от тях проучване сред 135 страни в света разкрива най-отровните държави и посочва тези, които трябва да положат най-много усилия, за да ограничат вредното влияние върху средата и човешкото здраве.

Проучването е базирано върху данни за енергийното потребление на глава на населението, въглеродните емисии от горивата на глава на населението, замърсяването на въздуха, смъртните случаи в резултат на замърсяването на въздуха и производството на възобновяема енергия.

Именно според тези показатели България е сред „първите“ 15 страни с най-лошо представяне по индикаторите. От страните членки в Европейския съюз само една е преди нас – Люксембург на 12-то място.

 

Саудитска Арабия е най-токсичната страна в света с най-високото замърсяване на въздуха, задминавайки Индия и дори Китай по този показател.

Съседните богати на петрол страни, включително Кувейт, Катар, Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) доминират в топ 10 на най-токсичните страни в света, информира investor.bg. Те са и сред последните по производство на възобновяема енергия въпреки перфектния си климат – редки валежи и дълги часове от дневна светлина – за слънчева енергия.

Проучването показва още, че страните в Близкия изток имат и най-висок брой смъртни случаи в резултат на замърсяването на въздуха – Туркменистан например отчита 108 смъртни случая на 100 хил. души всяка година.

Изненадващо скандинавските страни са най-големите енергийни ползватели въпреки прогресивното им отношение към устойчивостта и възобновяемата енергия. Исландия има най-високото потребление на енергия в света, а Норвегия, Финландия и Швеция са в топ 10 по тези показатели.

Великобритания е на 81-мо място по токсичност, представяйки се доста по-добре от други икономически двигатели като САЩ (66-ти), Германия (63-та) и Русия (26-та), но отбелязвайки едни от най-лошите нива на въглеродни емисии в света.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *