България е с най-висок дял на жените в IT сектора

През 2020 г. 8 милиона души в Европейския съюз са заети в сектора на информационните и комуникационни технологии, или около 4.3% от общата работна сила.

България е с най-висок дял на жените в IT сектора

© Pixabay

 

Увеличението спрямо 2019 г. е с 0.4 процентни пункта, показват данните на Евростат.

Делът на IT специалистите в ЕС се увеличава устойчиво от 2011 г. насам, като за последното десетилетие ръстът е с 1.3 процентни пункта. Това е свързано най-вече с ускоряването на цялостната дигитална трансформация в икономиката, отбелязват от Евростат.

Държавите с най-висок дял на IT специалистите в общата работна сила са Финландия (7.6%), Швеция (7.5%) и Естония (6.5%). На последните три места пък са Гърция (2%), Румъния (2.4%) и Кипър (3.1%), информира profit.bg.

В България той е под средното за ЕС на ниво от 3.3%.

За сметка на това у нас делът на жените в IT сектора е най-висок от всички останали страни в Общността. Средно за ЕС под една пета от IT специалистите са жени, докато у нас делът им е 28.2 на сто.

След нас са Гърция и Румъния съответно с 26.5% и 26.2%. На дъното на таблицата са Унгария (12.3%), Малта (11%) и Чехия (10.3%).

От 2011 г. насам обаче делът на дамите в IT сектора се увеличава по-бързо в Европейския съюз, в сравнение с този на мъжете.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *