България е с най-много кандидати в конкурс на Bloomberg

България е страната с най-много кандидатстващи градове в конкурса Majors Challenge 2013-2014 на Bloomberg, който цели да провокира европейските градове да предложат иновативни идеи за подобряване на живота и решаване на проблеми, типични за големите градове. В това число влизат безработицата, енергийната ефективност, здравословния начин на живот и социалните дейности. Победителят ще получи награда от 5 млн. евро, а други четири града ще получат по 1 млн. евро.

Според кмета на Русе Пламен Стоилов конкурсът подава ръка към кметовете за решаване на изключително важни и сериозни проблеми, сходни за всички градове. Русе кандидатства с иновативна идея, свързана с увеличаване ангажираността на гражданите в оценяването дейността на администрацията и приобщаването им към съвместното решаване на проблемите в градовете, обясни в предаването Investbook на Bulgaria On Air Стоилов.

Целта е да се създаде онлайн платформа, софтуер за смартфони и компютри, в която ежедневно русенци да могат да изказват мнението си и да дават съвети във връзка с обществените проблеми. По думите на кмета на Русе интересът на гражданите е изключително висок.

“Ще работим по идеята си и ще я реализираме, независимо дали ще спечелим конкурса или ще търсим друго финансиране”, категоричен е Стоилов. Той уточни, че в момента комуникацията с гражданите протича основно по имейл и чрез лични срещи, но целта е информацията да бъде канализирана в система, която да работи бързо и ефикасно.

Според Стоилов фактът, че България е страната с най-много кандидати в Majors Challenge 2013-2014 показва зрялост, административен капацитет и опит при усвояването на европейските средства.

От своя страна кметът на Варна Иван Портних твърди, че всички местни администрации имат еднакви проблеми, а основният е как да създадат по-добра среда за живот на гражданите.

“Имаме много предизвикателства. Трябват ни иновативни подходи за решаването им”, подчерта той. По думите му сред ключовите проблеми във Варна продължава да е инфраструктурата, но общината работи активно и в посока решаване на социалните въпроси.

“В национален мащаб Варна е общината с най-богата социална програма”, уточни Портни, подчертавайки, че през последната година общината е разширила обхвата на социалните си дейности.

Според Портних гражданското общество във Варна е изключително активно, а за конкурса са били изпратени общо 36 идеи, от които е селектирана само една. Той твърди, че голяма част от проектите имат потенциал за реализация, ето защо е проведен курс, в който създателите на проектите са били насочени към различните форми на европейско финансиране.

“Конкурсът на Bloomberg е една безспорна алтeрнaтива, чрез която добри и прагматични идеи могат да намерят реализация”, коментира Портних.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *