България е №48 по конкурентоспособност

Според Годишника на световната конкурентоспособност 2020 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария), българската икономика продължава да расте, но е далеч от развитие на пълния си потенциал.

Совершенно конкурентный рынок труда

През 2020 г., България заема 48-о място от 63 страни, което е подобрение от седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване в сравнение с 2009 г. Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните в Европа, а дългосрочните фактори, които определят конкурентоспособността, остават недоразвити. Без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери, вероятността за пробив в близките години остава малка, информира economynews.bg

Кой пазар е доминиран от неценовите конкурентни методи ...

.Основни предизвикателства и възможности за подобряване на конкурентоспособността на България за 2020 г.

– Ниско ниво на дигитализация на икономиката и проблеми в публичното управление, засилени от Covid-19 кризата

– Липсата на напредък в съдебната реформа и в контрола над корупцията.

– Бавни структурни реформи за присъединяване към ЕRM II и банковия съюз

– Недостатъчни усилия за ограничаването на неформалната икономика

– Бавни реформи в енергийния сектор и енергийна зависимост от Русия

Быстрые деньги Онлайн 5 — Кэш машина. Обзор курса. | ВКонтакте

Негативното развитие на глобалната икономика, повлияно от Covid-19 кризата и търговското напрежение между САЩ и Китай, допринася за бавен икономически растеж и спад в държавните субсидии. Липсата на подходяща структура за качествено образование води до ниска производителност в бизнеса, където недоудовлетворителните управленски практики и условията на трудовия пазар остават основни проблеми. Липсата на добри практики в счетоводството и одита, както и законодателството за защита на конкуренцията и възлагане на обществени поръчки, са посочени като значителни пречки за бизнеса. България продължава да разчита на ограничена база от фактори за конкурентоспособност, сред които са основно ниските цени и данъци. Страната отбелязва добри резултати по отношение на ниските корпоративни данъци и стабилността на валутния курс.

Саратовское УФАС выявило лазейки, и сейчас позволяющие мэрии ...

Според проучването, представителите на българския бизнес определят като привлекателни фактори наличието на квалифицирана работна ръка, ценовата конкурентоспособност и динамичната икономика, тласкана от повишена производителност и нови бизнес възможности. Като най-малко привлекателни бизнес фактори са посочени нивото на компетенция на правителството и ниското ниво на научноизследователска и развойна дейност.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *