България е 49-а по икономическа свобода в света

България се нарежда на 49-о място от 151 страни, включени в годишния доклад за 2013 година „Икономическа свобода по света“, изготвен от канадския институт „Фрейзър“.

Докладът отразява картината на икономическата свобода в света по данни от 2011 година.

Хонконг е начело на класацията, следвана от Сингапур, Нова Зеландия и Швейцария. За поредна година Венецуела е страната с най-ниска икономическа свобода.

Средната оценка за икономическата свобода по света се повишава до 6,87 точки от максималните 10 в сравнение с 6,74 през миналата година.

САЩ, които дълги години се считаха за бастион на икономическата свобода, сега се класират на 17-о място в света.

В отговор на свръххарченето, отслабването на върховенството на закона и увеличаването на регулациите от страна на правителството, САЩ главоломно падат надолу в сравнение с 2000 г., когато страната беше на второ място в света.

Изследването показва, че гражданите на държавите с висока степен на икономическа свобода се радват на по-високо благосъстояние, повече политически и граждански свободи и по-дълга продължителност на живота. Основите на икономическата свобода са личният избор, свободната размяна, конкурентната среда и сигурността на частната собственост.

България е на 49-о място от 151 изследвани държави с резултат от 7,26 точки от максималните 10, което е леко понижение в сравнение с предходно проучване в доклад от 2012 г., когато страната беше класирана на 47-о място със 7,30 точки.

В Европейския съюз резултатът на страните варира от 7,89 т. за Финландия (7-о място в класацията) до 6,59 т. за Словения (97-о място в класацията). България е на 22-ро място сред страните в ЕС.

„Притеснително е, че България отбелязва сериозен застой при развитието на икономическата свобода.

Изглежда правителствата през последните години нямат воля за сериозни реформи, които да осигурят повишаване на свободата на гражданите и бизнеса и по-добро управление на страната.

Въпреки наличието на стабилни пари и положителното влияние на плоския подоходен данък, България продължава да е пример за неефективна съдебна система, корупция и високо регулиране“, коментира Зорница Славова от Институт за пазарна икономика.

Изследването отново очертава прекия път към по-висок растеж на България – чрез намаляване на регулирането на бизнеса, по-малко държавни харчове, свиване на данъчно-осигурителното бреме и гарантиране на върховенство на закона и независимост на съдебната власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *