България е 52-ра по човешко развитие

България е сред страните с много високо ниво на човешко развитие. Страната ни заема 52 място с резултат 0,812 в списъка от 189 държави по Индекс на човешко развитие (Human Development Index).България е 52-ра по човешко развитие.

Резултат с изображение за Индекс на човешко развитие
преди 19 часа

В Доклада за развитие на човечеството за 2019 г., изготвен от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) и характеризиращ човешкото развитие в света въз основа на показателите за 2018 г. България е сред водещите балкански държави като преди нас са само Словения (24 място), Гърция (32 място) и Хърватия (46 място). Веднага след България са Черна гора и Румъния, а Турция е 59. Тези три държави също влизат в групата с много високо ниво на човешко развитие, Информира в.Труд.

Сърбия оглави групата на втората категория държави по високо човешко развитие. Тя е едва на 63 място с показател 0,799. В третата категория са държавите с изоставащо развитие.България е 52-ра по човешко развитие.

Документът е изготвен от над 70 водещи световни учени и експерти, като Тома Пикети и Тарман Шанмугаратнам. В обширния анализ водещи икономисти разглеждат новите причини за неравенствата като достъп до висшето образование и високоскоростен интернет, например. Учените предупреждават за изостряне на неравенството и за укрепване на властта и политическото господство на малцинството.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *