България заседна на 51 място по бизнес климат

По-малко време и по-малко разходи за изпълнение на регулациите за бизнеса, това препоръчва Световната банка на България в доклад за по-доброто регулиране и основните предизвикателства пред страната ни.

България е на 51-во място в света по отношение на условията за правене на бизнес, съобщи експертът на Световната банка Джон Полнър. По думите му страната ни заема сравнително добро място в световната класация, но изостава от стандартите в другите страни – членки на ЕС. Всъщност в последните няколко години България остава трайно на 51-то място, предаде БГНЕС.

Оценката на Световната банка е че през последните шест години страната ни прави големи крачки в подобряването на своята бизнессреда чрез намаляване на административната и регулаторната тежест на бизнеса. Въпреки добрите стъпки, все още има много възможности да се подобри администрирането и регулациите към бизнеса.

Експертът от Световната банка Джон Полнър посочи някои от основните предизвикателства пред страната ни са прилагане на закона, особено по отношение на налагането на санкции, по-добро взаимодействие на фирмите и общините, по-лесен достъп на информация. Той обясни, че бизнеспроцесите се забавят на общинско ниво, тъй като местните власти не прилагат правилно законодателството на местно ниво, няма възможност за електронно подаване на документи, няма публични регистри с всички такси, „ръката на държавата се намесва в стопанската дейност“.

Друг проблем пред фирмите е, че те подават документи на няколко места, което ги бави и затруднява.

Например, в Естония и Словакия фирмите отделят по-малко от 7% от своето време за изпълнение на разпоредби, докато българските фирми губят 10,6% от времето си, за да се справят с различни регламенти. По места фирмите се сблъскват и с високи местни данъци и такси. Същото важи и за някои държавни такси. Според Маркус Репник , постоянен представител на Световната банка у нас, намаляването на времето и разходите за фирмите може да даде „зелена светлина“ за стимулирането на растежа на България.

Световната банка препоръчва създаването на онлайн регистри, промяна на ЗОАРАКСД, така че да се спазва принципа на мълчаливото съгласие и подобряване на условията за бизнес на местно ниво. Експертите са на мнение, че е необходима държавна политика за държавните такси и методика за формирането на стойностите им да бъде периодично преразглеждана.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма разработва методология за определяне на държавните такси, за да покриват разходите, а също и какво да се случва с надсъбраните такси – дали да отиват към бюджета или задължително трябва да се влагат в увеличаване на капацитета и способността на администрацията да извършва услугите на още по-ниска цена. Това каза пред журналисти министър Трайчо Трайков, след като участва във форума на Световната банка „По-добро регулиране за по-висок растеж“, предаде БТА. МИЕТ работи от много време за таксите за бизнеса, някои такси са прекалено високи, други са прекалено ниски, но повечето са високи, допълни Трайков. Той съобщи, че се подготвя и изменение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *