България изостава с усвояване парите от ЕС

България изостава сериозно с усвояването на европейските фондове. Към началото на декември страната ни е получила едва 6.61% от общото финансиране от над 17.7 млрд. лв. по всички програми до 2020 г.

Това е проблем, защото 2016 г. е трета от старта на новия период 2014 – 2020 г., макар че част от програмите бяха одобрени в края на м.г.  Добрата новина е, че договорените средства по тях са над 30%, като по отделните направления спазарените пари дори е около 40.  Докато някои от програмите откровено изостават, то други приключват 11-ия месец от годината на кръгла нула. Това са Програмата за морско дело и рибарство, Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и Фонд „Вътрешна сигурност“. Първата от тях не се радваше на особен интерес и през предишния програмен период, а усвояването бе съпроводено със скандали.

Не е ясно обаче защо другите две програми все още са в режим на „изчакване“ предвид проблема с бежанците. Най-сериозно са закъсали програмите в сферата на околната среда и науката, където усвоените пари са под две на сто. Изненадата тук идва от факта, че на опашката до тях се нарежда и програмата за обучение на чиновници, показва справка в системата за електронно отчитане на проектите. През първия програмен период „Административен капацитет“ бе сред отличниците, но сега наследникът й – „Добро управление“ едва е успял да се отлепи от дъното – усвоени са едва 1.5%, или около 9 млн. лева. В програмата освен курсове за квалификация за служители влизат и пари за изграждане на е-управление, което често пъти бе изтъквано като един от основните приоритети в работата на кабинета в оставка. По това перо обаче реално изплатените средства са 0.07% от общия бюджет на „Добро управление“.

Скромен напредък отбелязват и „Региони в растеж“ (3.72%) и програма „Транспорт“ (7.55%), парите по която са важни, защото с част от средствата по нея се финансира изграждането на столичното метро. Това до голяма степен бе и основната причина програма „Транспорт“ да се похвали с голям успех през първия програмен период. Всъщност усвоените средства от еврофондовете са дори значително по-малко – 5.75%. Причината е, че за вече разплатени се водят и почти 200 млн. лева от новата програма „Инициатива за малки и средни предприятия“, които обаче още не са стигнали до фирмите. Програмата се администрира от Европейската инвестиционна банка, която сключва договори с български банки. Те, от своя страна, дават нисколихвени кредити за бизнеса. Тъй като споразуменията между ЕИБ и банките у нас вече са сключени, парите се водят като усвоени, макар че реално не са.

По подобна схема в миналия програмен период се отчитаха и инициативите Джереми и Джереми 1 към програма „Конкурентоспособност“, което също до голяма степен изкривяваше процента на успеваемост.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *