България изчезва като нация с всеки изминал ден

Това са част от демографски негативните тенденции, регистрирани през миналата година и включени в класация. Според създателя й проф. Трендафил Митев тя няма за цел да прави медийни сензации, а да „бие камбаните“ за пореден път.
„България има проблем на проблемите. Ние се топим като държава, изчезваме като нация с всеки изминал ден“, каза историкът пред bTV и обясни, че по прогнози на Световната банка към 2050 година населението на света ще се увеличи с 50% – от 6 на 9 млрд. В България обаче то ще спадне с над 40% – до към 4,5 млн. души.
„На Балканите преди време всички държави сме били горе-долу на еднакво равнище – под 10 млн. граждани. Сега в Гърция от 6 са станали 9 млн., а в Румъния – от 9 – 21 млн., като се очаква да паднат до 18 милиона. Само при нас тенденцията е толкова остро надолу, като през 2030 г. ще сме под 6,5 милиона“, добави Митев.
По думите му основен фактор за негативната тенденция има деиндустриализацията на страната. Младите хора няма къде да реализират интелектуалния си потенциал, отбелязва експертът.
Според него се наблюдава влошена възрастова структура на нацията, откъдето идва и логичният песимизъм на хората. „Преобладава психологията на възрастния, на болния човек, няма как той да е оптимист. Иначе по начало българинът е оптимист“.
Като основен демографски проблем проф. Митев открои и увеличаващото се ромско население, което е „превърнало раждането в професия – създава се биологична маса, която не продължава интелектуалното си развитие“. Според експерта е нужна разумна социална политика – със специални държавни структури, които под строг контрол да провеждат серия от политики за образоване на младото ромско поколение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *