България има едни от най-лошите показатели за качество на живот в ЕС

България има едни от най-лошите показатели в ЕС за качеството на живот през 2012 г., сочат оповестени днес данни на Eurostat.

Еропейската статистическа служба публикува показатели за качеството на живот в страните от ЕС за 2012 г.

България се нарежда на последно място в ЕС по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразяващ се в покупателна способност. Стойността му е 12 000 при среден за съюза 25 500. След нас е Румъния със стойност на показателя 12 800.

Този показател се измерва в стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища в отделните страни.

Люксембург е с най-голям БВП на глава от населението, изразяващ се в покупателна способност – 67 100.

Страните от Централна и Източна Европа имат сравнително ниска продължителност на живот и нисък БВП на глава от населението. Страните от Южна Европа имат по-висок БВП на глава от населението и продължителност на живота, достигаща най-високи стойности, а страните от Западна и Северна Европа имат най-високи равнища на БВП на глава от населението, но продължителността им на живот е около стойностите на показателя за Южна Европа, а в някои случаи и по-ниска, обобщава Eurostat.

Продължителността на живот в България е сред най-ниските – 74.4 години при средна за ЕС 80.3 години. Най-висока е продължителността на живот в Испания – 82.5 години.

Делът на хората, които не могат да посрещнат неочаквани разходи в България, е 68.6 от общото население. Най-голям е делът на тези хора в Унгария, следвана от Латвия. Този показател е най-нисък в Швеция.

България води по неудовлетвореност от живота. По скалата от 1 (силно неудовлетворен) до 10 (силно удовлетворен) показателят за България е 5.5. Най-доволни са датчаните, за които показателят е 8.4.

Кога Фед ще прибегне към повишаване на лихвите? Twitter Кога Фед ще прибегне към повишаване на лихвите? 19 март 2014 | 15:25 50 0 Фед се очаква да намали стимулите с 10 милиарда долара и да потвърди позицията си за лихвите – че ще започнат да бъдат повишавани, когато безработицата и ръстът на икономиката на САЩ са стабилни. По-важното за пазара ще е тонът в изказването на Джанет Йелън, което ще е първото като самостоятелен председател на Фед. Специалистите не очакват Фед да даде времева рамка относно въпроса кога ще започне повишението на лихвите във водещата световна икономика. Все повече обаче стават изказванията от представители на резерва, че годината за това най-вероятно ще е 2016 г. Основен брой представители на резерва са заложили на 2015 като година за повишаване на лихвите в изказванията си от септември 2012 насам. Това е годината, когато резервът заяви, че най-вероятно ще видим изключително ниски нива на лихвите поне до средата на 2015 г. Малко по-късно Фед замени това изявление с условие нивото на безработица да се понижи под 6.5%. След няколко заседания все повече започнаха да стават изказванията на официални представители, в които се споменава 2016 г. По-рано през този месец Чарлз Еванс, председател на Фед – Чикаго, бе последният, споменал тази година като начало на цикъла на повишение на рекордно ниските лихви. „Смятаме, че председателят на Фед Джанет Йелън е един от привържениците на 2016 година за начало на повишение на лихвите“, коментира Свен Щеен, анализатор от Goldman Sachs, цитиран от Bloomberg. “Ако това е така, очакваме и други официални представители на Фед да се ориентират към тази година в прогнозите си“, допълва още специалистът. След изявлението на резерва днес становището за 2016 г. може да бъде подсилено и това да окаже положително въздействие върху финансовите пазари, смятат специалисти.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Koga-Fed-shte-pribegne-kum-povishavane-na-lihvite/nid-120672.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *