България има проблем с толерантността и личните свободи, сочи световна класация

По-зле от Тайланд, Гърция и Румъния, но по-добре от Китай, Хърватия и Бразилия. Така изглежда България в годишната класация наИндекса за напредък(Prosperity Index) на базираният в Лондон институт „Легатум“.

От общо 142 държави през 2015 г. българската позиция е №51. От съседите Македония е на 65-о място, Сърбия – на 73-о, а Турция – на 78-о. В района Черна гора е на 60-о място, Албания – на 83-о, а Босна и Херцеговина – на 86-о (Косово не е в списка – бел.ред.).

По показатели като Предприемачество и възможности, Образование, Здравеопазване и Сигурност на България са давани дори по-добри оценки от общата – в рамките на 42-48 място в света. Но за поредна година далеч назад остава постигнатото в Икономика (79), Качество на управлението (81) и особено в Лична свобода (96).

При оценка на последния критерий са използвани показатели като толерантност към имигрантите и малцинствата, граждански свободи и свобода на избора и удовлетвореност от свободата на избор.

По категория има отчетлив срив, защото в същата класация през миналата година България е била по нея на 72-о място. Точно обратното, силно подобрение, е регистрирано в Обществен капитал – подобрение от 87-мо на 67-о място.

Качество на управлението – друг от проблемните за България критерии – се измерва със стабилност и ефективност на правителството, върховенство на закона, регулации, разсделение на властите, политически права и ограничения, доверие към правосъдната система, корупция в бизнеса и администрацията, доверие към честността на изборите и др.

Всяка година от 2012 г. насам, когато България е включвана в индекса, страната подобрява общото си класиране от 93-о до сегашното 51-о място.

Дистанцията от лидера Норвегия обаче е показателна за изоставането от европейските и световните лидери – ако индексът за норвежците е 3.504 пункта, то за българите е 0.364 пункта.

Норвегия е под №1 основно заради постиженията в Обществен капитал, Лични свободи и Здравеопазване, но страната слиза надолу по показателя Икономика (№4) и авторите на индекса подозират, че начинът, по който се отчита безработицата, вероятно прикрива по-сериозни проблеми на пазара на труда.

За значението на личните свободи и обществената сигурност показателен е случаят с Китай. В категорията Икономика китайците са под №3, но по споменатите две категории са №100 и №120.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *