България има три пъти по-голям бюджет за сигурност спрямо северните страни от ЕС

България има двойно по-голям бюджет за вътрешен ред и сигурност, който отделяме от общия ни бюджет, в сравнение с Европейския съюз и тройно спрямо северните страни. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Георги Ангелов – старши икономист в „Отворено общество“. Коментарът му е по повод снощния протест на служители на МВР, които блокираха ключови булеварди в столицата и няколко големи града в страната.

По думите на икономиста, въпреки огромните средства, които влага държавата в този сектор, резултатите са слаби. Става въпрос за разкриваемостта на престъпления, доверието в полицията. „В крайна сметка ние имаме много полицаи с много голям бюджет, но нямат нищо – нямат оборудване, съоръжения“, посочи Георги Ангелов и даде за пример охраната на границата ни с Турция, където държавата прати няколкостотин полицаи да охраняват, само че „с голи ръце“.

„Очевидно е по-добре да инвестираме в съоръжения, оборудване, ток, камери и тогава много малко на брой полицаи ще вършат същата работа“, предложи Георги Ангелов.

В същото предаване на Нова телевизия лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза, че има страшно много забележки към този сектор, но МВР не си дава сметка за тежката работа там. По думите му в МВР е трябвало да се направят организационни промени – да се постанови кой при какви условия работи и в каква категория има право да се пенсионира.

По отношение на промените, засягащи условията при пенсиониране на полицаите, той заяви, че синдикатите не могат да бъдат инициатор на такива промени. „Нека да изчакаме, за да видим какво ще излезе от срещата между Борисов, Бъчварова и Горанов“, добави Манолов.

По-категричен беше представителят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той подчерта, че протестите на полицаите, които започнаха спонтанно във вторник, са резултат от дълго наслоявано възмущение. Попов обясни, че орязването на социалните им придобивки униформените са приели като „поредното прецакване“. „Най-лошото е, че не знаем кога ще бъде следващото“, коментира Попов.

Той не отрече, че с блокадата на основни пътни артерии в много градове на страната във вторник полицаите са нарушили реда и закона. Направили го обаче по принуда.

„След като всички граждани могат да протестират, защо служителите на МВР да не могат?“, запита риторично представителят на синдиката в МВР. Той беше категоричен, че демонстрациите ще спрат, когато исканията на служителите на МВР бъдат напълно удовлетворени.

В защина на протестите се обяви Красимир Каракачанов – председател на ВМРО, член на комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по вътрешна отбрана в НС: „Полицейският протест е абсолютно основателен, защото това, което се прави, е абсолютна недомислица. Досега се говори само за полицаите. Но освен полицаите, под ножа отиват и военните, ДАНС, разузнаването, пожарната.“ Той изчисли, че ако предложенията минат в сегашния им вид, полицаите ще взимат между 30 и 40 на сто по-малки заплати. Причината според него се корени в искането да бъде премахнат класа „прослужено време“ от 2%.

„При 10 години служба, това са 20%. При 15 години служба, това са 30% от заплатата“, изчисли Каракачанов. В ефира на Нова телевизия депутатът разказа, че в проекта, който бил качен на сайта на Министерския съвет за около 30 минути, е записано, че служителите ще получават 10 заплати върху 50% от възнаграждението, което реално означава, че при пенсиониране полицаите ще получават по пет сегашни заплати.

„До вчера имаше 1200 души, подали рапорт за напускане“, заяви Каракачанов и призова премиера правителството да преосмисли предложението на министрите на финансите и на вътрешните работи, с които Борисов се срещна преди редовното заседание на кабинета днес.

„Цялото това нещо се прави с цел да се напълни бюджетът. Но не може с икономии и нови данъци да се пълни бюджетът. Трябва да се работи с чувство за отговорност към нацията“, добави Каракачанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *