България бавно и болезнено казва „Сбогом“ на тютюна

Тютюнопроизводството в България отива в миналото. Между 50 и 60 на сто от тютюнопроизводителите са се отказали от производството на тютюн, а броят регистрирани производители по данни на министерството на земеделието не отговаря на реалния брой на активните производители на тютюн. Това заявява пред БНР   Асен Кючуков, лидер на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България след изтичането на двукратно удължавания срок за регистриране на тютюнопроизводителите с обработваемите от тях площи и сключени договори за произведения тютюн.
По данни на МЗ има шест хиляди регистрирани производители, а това е една осма част, обясни Кючуков, според когото хората са загубили интерес, имали са трудности с договорите за изкупуването на тютюна, изплашени са и са решили да не се регистрират, обезсърчени са и не си търсят правата.

Ако до миналата година сме имали 16-17 хил. тона ориенталнски тютюни, тази година няма да бъдат повече от 6 – 6.5 тона, посочи Кючуков и изрази песимизъм, че ще има протести на тютюнопроизводителите.  Той прогнозира, че ако въобще има някакви протести, то те ще бъдат за изкупените, но неизплатени количества за миналата година.

Договорът между тютюнопроизводителя и търговеца на пазара за съжаление представлява един хвърчащ лист без юридическа стойност и ще продължи да бъде така, допълни още Асен Кючуков и разказа, че производителите сключват по 4-5 договора за един и същи масив, един и същи парцел и едно и също количество ориенталски тютюн, като това се прави само за да бъде защитен производителят откъм изкупна цена: Коректност ще има, когато стигнем цени между 8 и 10 лв. на килограм. Разликата в цената със съседна Гърция е сто процента отгоре. Родопите се обезлюдиха. Ако идете в селата, където са се отглеждали тютюни, ще видите че няма млади, няма и възрастни хора. Отидоха в съседна Гърция. Работят за гърци, които отново произвеждат тютюн.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *