България може да въведе еврото преди някои страни от Централна Европа

Страните кандидатки за Европейския съюз (ЕС) напредват значително в процеса на въвеждането на еврото. След присъединяването си към ЕС България и Румъния ще насочат усилията си към включването в европейския монетарен съюз възможно най-скоро.

Особено по отношение на България може да се очаква, че страната ще може да въведе еврото преди някои други държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като Полша, Чехия и Унгария. Условие за това е страната да продължи политиката на реформи, базирана за постигнатата фискална стабилност в рамките на валутния борд. Това са основните изводи от анализ на най-голямата банкова група в Австрия и ЦИЕ “Банк Аустрия Кредитанщалт” (BA-CA), представена в България от HVB Bank Biochim и Хеброс Банк.

Според BA-CA Хърватия, която в момента е в процес на преговори, след присъединяването си към ЕС ще може сравнително бързо да изпълни маастрихтските критерии и да въведе еврото, като продължава с политиката си на икономическа стабилност.

Семейството на еврото се увеличава през 2007 г.

Според икономистите на BA-CA семейството на страните, въвели еврото, може да се очаква да се увеличи в началото на 2007 г. “Предполагаме, че Словения ще получи зелена светлина. За Литва може да се очаква, че ще бъде възпрепятствана от твърде високата инфлация”, смята Мариане Кагер, главен икономист на BA-CA. През март Словения и Литва поискаха оценка от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността си да въведат еврото.

Словения изпълнява всички критерии за членство е еврозоната. През юни 2006 г. страната ще е изпълнила и изискването да е в ERM II в продължение на минимум две години. Този валутен механизъм предполага режим на фиксирани, но с възможност за коригиране, обменни курсове, както и съгласие за общ курс спрямо еврото и зона на промяна в границите на 15%.

Според анализаторите на BA-CA най-голямото предизвикателство пред Словения е било изпълнението на критерия за инфлация, което страната преодоля чрез добре координирани мерки на правителството и централната банка.

Забавяне за Полша, Чехия и Унгария

„Не очакваме по-големите от новите страни-членки на ЕС като Полша, Чехия и Унгария да се присъединят към еврозоната в настоящото десетилетие”, смята Мариане Кагер.

Според BA-CA може да се очаква те да влязат в еврозоната около 2012 година.

Анализаторите на финансовата институция смятат, че Чехия и Полша не са склонни да се откажат от автономната си фискална политика и политика за определяне на обменен курс. Като основна пречка за бързото въвеждане на еврото в Унгария се определя невъзможността да бъде постигнат напредък в намаляването на бюджетния дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *