България не е съгласна с проблемните заеми в ЕС

Българската държава е официално против реализирането на публично финансирана финансова структура, която да подпомага събирането на проблемни заеми на европейските кредитоотдаващи институции. Това е информация от Министерството на финансите и касае последното заседание на Съвета на финансовите министри от ЕС. Заседанието се проведе в Малта, в началото на април.

Българската страна излага аргумента, че надзорните органи и сега притежават ефективен контрол оt надзорни мерки за боравене с различни проблеми от сферата на необлужваните кредити. Счита се, че резултатът не е задоволителен към момента, защото ефективността на процедурите по принудително изпълнение и несъстоятелност, а също и не добре развития пазар на такива заеми са в основата на това състояние на въпроса.

Проблемът с лошите задължения на Европейския съюз е достигнал степен на неотложна реакция и изисква съответните решения в най-кратки срокове. По данни от ЕС токсичните заеми в европейската общност са достигнали един трилион евро.  Проблемите са по-осезаеми в Южна Европа, където Италия и Гърция преминаха през сложни и болезнени етапи на икономическата криза.

Рисковете, които съществуват могат да окажат силно негативно влияние на цялата банкова система в ЕС. Този процес пречи на Европейската централна банка да подкрепя икономическия растеж. Прогнозирането за това, колко всъщност са загуите е трудна задача, а това също има отношение към инвеститорската среда и нормалното кредитиране.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *