България още не е узряла за еврозоната, обяви Юнкер

България е осъществила напредък в усилията си да приближи икономиката си до тези на страните от еврозоната, но все още ѝпредстои работа и направеното не е достатъчно. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, цитиран от „Ройтерс“. На заседание на еврокомисарите с българските министри в Националния дворец на културата ден след като България формално започна председателството на Съвета на Европейския съюз той каза, похвали успехите на България в областта на публичните финанси. По думите му всички членки на Евросъюза трябва първо да покрият критериите, ако искат да приемат еврото. „Не съм казвал, че България автоматично ще е следващият член на еврозоната, но тя се движи в правилната посока,“ каза Юнкер. Сред причините той изтъкна, че „безработицата спад, бюджетната ситуация е силна, така че ако говорим за истинска конвергенция, България е постигнала напредък.“ „Това още далеч не е достатъчно и нашите български приятели го знаят, но когато стане дума за истинска конвергенция, има истински напредък,“ повтори председателят.

Коментарите на Юнкер следват изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който вчера обяви, че на София й се иска още това лято да подаде документи, за да стане част от т. нар. механизъм ERM-2, който да подготви България за членство в еврозоната. Председателят на Еврокомисията добави, че е сигурен, че „България ще или трябва да се присъедини към него възможно най-скоро.“

Престоят на страна кандидат в ERM-2 е поне 2 години, а Горанов казва, че България не бърза и може да остане в механизма като наблюдател на част от институциите на еврозоната. Готови сме да чакаме, докато сме напълно готови – колкото години се налага“.

Всъщност още служебното правителство на Огнян Герджиков заяви и то намеренията си да подаде молба за приемането на българския лев във валутно-курсовия механизъм – ERM II, като част от един необявен все още план за приемане на еврото. В ERM II левът трябва да прекара най-малко две години, преди ЕЦБ и Европейската комисия да преценят дали страната изпълнява критериите за членство в еврозоната. Появиха се множество интерпретации по темата, включително, че приемането в механизма трябва да се договори тайно,  макар дори и България да не отговаря на условията за членство.

Всъщност формални предварителни условия няма, но се смята, че е необходимо да се спечели одобрението на ЕЦБ, тъй като този етап от процедурата най-много зависи от централната банка (тя не взема решението за присъединяване към еврозоната по-късно; това се прави от Европейската комисия, правителствата на страните-членки и Европейския парламент). Не ЕЦБ, както и Европейската комисия ще изготвят конвергентни доклади и да правят оценка за готовността на България за членство в еврозоната.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *