България не иска еврото

Дянков обосновава решението с планираните промени в действащите за момента правила в еврозоната. „Искаме да видим как ще изглеждат тези правила – дали ще са предимство за нас или ще са от полза само за задлъжнелите държави.“
България е поредният пример за това как дълговата криза и дискусиите, насочени към задълбочаване на икономическото и политическото сътрудничество между членките на валутния съюз, стряскат всички онези държави, които принципно са задължени да въведат еврото. Полша се бави, а Швеция отхвърля воденето на каквито и да било разговори за присъединяване. Само Латвия се готви за скорошно въвеждане на еврото.
Препоръките на Дянков
Както отбелязва Дянков, през първото полугодие България е постигнала известен бюджетен излишък и се очаква да приключи годината с дефицит от 0,5 процента от брутния вътрешен продукт. „При това положение показателите ни ще бъдат като тези на Германия“, казва министърът. С едно изключение: общите задължения на България възлизат само на 15 процента, което поставя страната на едни от най-предните позиции в това отношение, пише „Файненшъл таймс Дойчланд“.
 

Еврозоната вече не е блян

Препоръката на Дянков към обхванатите от кризата държави в еврозоната е да проведат бързи реформи. „Без реформи нищо не става. И при нас народът се гневи, и при нас има стачки. Но ние поне показваме на хората, че икономисаните пари се вливат в смислени проекти. Почти всеки месец освещаваме по някоя нова магистрална или железопътна отсечка. А миналата година открихме цели три нови музея“, казва Дянков в интервю за една друга авторитетна германска медия – онлайн-изданието на сп. „Шпигел“. Разговорът с Дянков започва с редакционен коментар, в който четем: „Доскоро България беше болното дете на Европа, но по време на еврокризата тя се превърна в отличник. Зад тази тенденция се крият жестоки икономии и политици като Симеон Дянков“.
Съпротивата на България
Българският министър на финансите е категоричен противник на еврооблигациите. „Те могат да доведат до отслабването на силни държави като Германия, без да има някакви конкретни ползи за слабите държави“, убеден е Дянков.
Още по-силна е съпротивата на България срещу въвеждането на единна данъчна политика в еврозоната. Дянков казва, че от консултациите на европейските финансови министри знае за желанието на много от държавите да имат общи данъчни ставки. „Ако планът е такъв, България още дълго ще остане извън еврозоната“, категоричен е министърът. България се нуждае от нисък корпоративен данък, за да може да расте и така един ден да се подреди до другите държави от Европейския съюз. „За нас растежът е решаващ, искаме да повишим стандарта си на живот“, заключава Дянков.

По Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *