България остава сред най-неконкурентните икономики в Европа

Липса на силна съдебна система и контрол върху корупцията, все по-ограничен достъп до квалифицирана работна ръка и по-бавни от нужното структурни реформи за присъединяване към ERM II и банковия съюз. Това са част от предизвикателствата пред България през 2019 г. според швейцарския Институт за развитие на управлението (IMD), който за поредна година изготвя своя глобална класация за конкурентоспособност.

Свързано изображение

Тазгодишното издание анализира показателите на 63 икономики, като България остава, подобно на миналата година, на 48-а позиция. В сравнение с 2015 г. страната бележи напредък (когато е на 55-о място), нo ce влoшaвa в cpaвнeниe c 2009 г., ĸoгaтo e билa нa 38-a пoзиция. Tака българската икономика остава една от най-неконкурентните в Европа. Оценката е на база анализ на няколко сфери – представяне на икономиката на съответната държава, ефикасност на държавното управление и на бизнеса, инфраструктура. Български партньор на IMD за класацията e Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД).

Конкурентни цени и стабилност

България е най-конкурентна по показателя ценово равнище, следван от фискалната стабилност на страната и данъчната й система, макар и трите показателя да се влошават спрямо 2018 г. Най-малко точки страната получава по отношение на пазар на труда и на мениджърски практики. Сериозно предизвикателство пред развитието на българската икономика остават публични услуги като ефективност на инфраструктурата, качеството на образованието и достъпа до здравни услуги.

От ЦИД посочват, че дългосрочните фактори на конкурентоспособността на българската икономика остават в застой. И това едва ли ще се промени в следващите години, ако няма съществена корекция в политиките на българското правителство и бизнес лидери. В класацията България е между Унгария (47) и Румъния (49 ), които запазват местата си непроменени спрямо миналата година, информира capital.bg.

В изследването е включенo и допитване до мениджъри на средни и високи позиции в компании, опериращи в съответната държава. Идеята е те да посочат 5 фактора, които според тях са ключови за атрактивността на икономиката от гледна точка на бизнеса. За България като такива са определени конкурентните разходи за правене на бизнес (Cost competitiveness), квалифицирани кадри, конкурентен данъчен режим, динамичност на икономиката и високо образователно ниво.

Сингапур измества САЩ

В глобалната класация Сингапур се изкачва с две позиции и застава начело като сменя мястото си със САЩ. Второ място продължава да държи Хонконг, а за първи път в топ пет влизат Обединените арабски емирства. Като цяло от IMD посочват, че Европа леко губи конкурентоспособност, докато регионът на Южна Азия и Тихия океан дърпа напред.

Конкурентоспособността определя как отделните страни, регионите и компании управляват своите ресурси така, че да постигнат дългосрочен растеж, да създават работни места и да повишат на благосъстоянието си, посочват от IMD. Затова и според икономистите от центъра конкурентоспособността е начин за постигане на напредък, който не води до победители и губещи.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *