България отбелязва 137 години от обесването на Васил Левски

© Снимка: БГНЕС

 

Днес се навършват 137 години от обесването на Васил Левски. По повод годишнината в храма „Света София“ ще бъде отслужена панихида, а след нея литийно шествие ще измине пътя между църквата и паметника на Апостола, където от 18 ч. започва възпоменателна церемония.  
В столицата, от 15 до 20 ч. се забранява движението на превозни средства по бул. „Васил Левски“ в района около паметника на Апостола. От 16 до 20 ч. ще бъдат променени маршрутите на тролеите в този район.
Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана със заря-проверка в родния му град Карлово. Слово ще произнесе председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Сутринта в църквата „Св. Богородица“ пловдивският митрополит Николай ще отслужи панихида в памет на Левски.
Панихиди ще бъдат отслужени във Видин, Плевен, Добрич и други градове в страната. В Русе ВМРО организира факелно шествие до Паметника на свободата.
Последният път на Апостола от Ловеч до ханчето в с. Къкрина, където е арестуван, ще изминат участниците в традиционния туристически поход.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *