България отделя малко пари за иновации

България е на 25-то място в света по иновативна ефективност, но сме далеч от възможността да заделим достатъчно пари, за да инвестираме в иновации.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при представяне на Иновационната стратегия за интелигентна специализация пред бизнеса. Именно обявената схема за финансово подпомагане на стартиращи производства може да гарантира директната връзка между наука, развойна дейност и бизнес, като водещ ще бъде бизнесът, подчерта Везиева.

Експертът Стефан Узунов смята, чеосвен производството на възли, детайли, елементи, трябва да се обръща внимание и на разработването и на цялостни електронни продукти – тематична индустрия за здравословен живот и биотехнологии. Слагаме акцент върху производството, съхранението преработката на специфични български съставки, средства и продукти, добави той.

Бизнесът приема старта на процедурите по финансирането на иновации за добър, но намира позицията на България в световните класации за стряскаща, посочи председателят на Асоциацията индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му позициите на България в Глобалния доклад по конкурентоспособността всъщност са следните: сътрудничество между университет и индустрия – ние сме на 112-то място от 140 страни, наличие на учени-инженери – 90-то място, капацитет за иновации – 79-то.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *