България отново е най-корумпираната в ЕС според Transparency International

България е на 69-о място по възприятие на размаха на корупцията в тазгодишната класация на организацията „Прозрачност без граници“ (Transparency International) сред включените 167 държави.

Това означава, че страната е смятана за най-корумпираната в ЕС, защото под нея в класацията няма никой друг от 28-те членки на съюза, а пред нея са Италия (61), Гърция и Румъния (поделящи си 58-о място) и заелите 51-о място Хърватия, Унгария и Словакия.

Сравнението с предишни години показва, че от 2012г. насам показателите на България практически не са мръднали и с един пункт (с изключение на минимално подобрение през 2014г.).

От съседите извън ЕС само Сърбия е малко по-назад (71), но пред България са Турция и Македония (66).

Авторите на разпространения в сряда доклад определят за България 41 пункта в Индекса за възприятие на корупцията, съдържащ показатели от 0 (сериозно корумпирани) до 100 (пълно отсъствие на корупция). Методиката е на TI и е основана на комбинация от публични данни и резултати от глобално допитване.

В Европа и бившия СССР цари стагнация в борбата с корупцията, смятат авторите. На много места правителствата прокарват съответните закони, на не се полагат усилие за прилагането им и страни като Унгария, Македония, Испания и Турция са такива отрицателни примери. „Това са места, където някога имаше надежда за промяна към добро, но сега виждаме корупцията да расте, а демокрацията и гражданското общество да намаляват.“

Индексът за възприятие на корупцията измерва мнението за размера ѝ в публичния сектор и авторите посочват, че не само няма нито една страна в света, която да е пощадена от този проблем, но и в 68% държави той е сериозен. Половината от 20-те най-развити икономики на планетата са в тази група и сред тях са Турция, Испания, Бразилия, Австралия.

Според авторите през 2015 г. има подобрение, включително защото на много места хората са излезли да протестират по улиците. Трябва да се следи прилагането на законите, а не дали ги има, съветва докладът. „На законите им трябват зъби в комбинация с независима преса и гражданско общество, които да реагират при нарушаването му.“

Общо 12 държави са заели челните 10 места в световната класация (поради еднакъв индекс при няколко от тях) и 9 са в Западна Европа.

Но авторите подчертават, че макар 4 скандинавски страни да са сред челните 5 в класацията, те са не са изключение от примерите за създаване на корупция в други държави. Така шведско-финландската компания TeliaSonera, в която Швеция контролира 37%, е обвинявана, че е платила милиони долари подкупи за бизнеса си в Узбекистан – страна на далечното 153-о място.

В Дания 13 служители в администрацията бяха арестувани по разследване за взимане на подкупи от компания. В Берген, вторият по големина град в Норвегия, кметът е обвинен в корупция, защото приел круизно пътуване срещу предоставяне на услуги. Във Финландия продължава делото срещу бившия началник на отдела в Хелзинки за борба с наркотрафика, за който се оказа, че е въртял собствен наркокартел.

Проблемът не е само с тях – половината от държавите в ОИСР нарушават ангажиментите си да се борят с корупцията, създаване от собствените им компании в по-бедните държави.

Къде хората смятат, че има най-малко корупция:

(в скобите е индексът за 2015г.)

1. Дания (91)

2. Финландия (90)

3. Швеция (89)

4. Нова Зеландия (88)

5. Холандия (87)

5. Норвегия (87)

7. Швейцария (86)

8. Сингапур (85)

9. Канада (83)

10. Германия (81)

10. Люксембург (81)

10. Великобритания (81)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *