България отстъпва позиции в класацията Doing Business 2015

В България през последните 12 месеца е станало по-трудно да се прави бизнес. По редица показатели не е настъпила промяна в сравнение с най-добрите световни показатели, а по някои има отстъпление.
Това е заключението откласацията Doing Business 2015, изработвана от Световната банка и публикувана във вторник. В неяБългария е на 38-омясто от 189 анализирани икономики.

Този път тя е с променена методология и поради това мястото на всяка държава е много по-различно спрямо доклада от миналата година. За улеснение авторите обаче правят сравнение и в него се вижда, че България отстъпва с две позиции, защото по новите принципи в Doing Business 2014 тя би трябвало да е на 36-о място.

Данните в Doing Business 2015 са към 1 юни 2014г. Понеже е различна тежестта на различните използвани критерии, като цяло се посочва, че българската икономика с много малко се е доближила до най-добрите световни примери. Но това се дължи единствено на промяната в 3 критерия – трансгранична търговия, започване на бизнес и уреждане на несъстоятелност. По всички критерии България остава по подобряване на бизнес средата отвъд 61-о място в световната класация.

Все пак според анализаторите на световната банка по последни данни е по-лесно да се прави бизнес в България, отколкото в Чехия (44), Румъния (48), Унгария (54) и Гърция (61).

Световен лидеротново е Сингапур, следван от Нова Зеландия, Хонконг, Дания, Южна Корея, Норвегия, САЩ, Великобритания и Финландия. Сред водещите 20 има и бивши комунистически държави като Грузия (16, веднага след Германия) и Естония (18).

На дънотое Еритрея, а пред нея са Либия, Централноафриканската република, Южен Судан, Чад, Демократична република Конго, Афганистан, Венецуела, Ангола и Хаити.

За България най-голямото изоставане продължава да е при свързването на бизнес обект с електрическата мрежа – слизане от 122-о на 125-о място сред близо 190 икономики. При получаването на разрешение за строителство – слизането е от 100-о на 101-о място. За започване на бизнес България отстъпва от позиция 41 на позиция 49. За лесно получаване на кредит – от 19 на 23, за плащане на данъци – от 84 на 89 и за спазване на договорите – от 74 на 75.

Примерът, с който е илюстриран най-слабият показател за България (за свързването с ток), показва, че това отнема повече от три месеца (130 календарни дни). Използван е сценарий със стандартен нов двуетажен склад от 1300 кв м с хладилници за замразени храни, намиращ се в София в складова зона (но не в специална индустриална зона, ползваща се с преференции и субсидии), който се нуждае от 150 метра връзка за трифазен ток. Тя трябва да пресече широк 10 метра път, но работата е върху терени, които не са частна собственост и няма сложни процедури по получаване на съгласие от стопаните им.

Подаването и оценката на молба и примерен договор от ЧЕЗ отнема средно 30 дни. Получаването на отговор и подготовката на проекта – 24, а подаването му, чакането на одобрение и сключването на договор – още 26. Най-бързо (за 6 дни) се купуват материалите, но после се чака средно 37 календарни дни инженерите на ЧЕЗ да направят свързването. Още седмица отнема окончателният договор, поставянето на електромер и пускането на тока.

За сравнение, световният лидер в тази процедура е Южна Корея (18 календарни дни), а в Европа това е Германия – там свързват бизнес обекта за 28 дни и искат само 3 процедури. България се намира по този показател в компанията на Чехия, Китай, Замбия и Боливия.

През миналата година по старата методология България заемаше 58-о място от 189 икономики – с една позиция надолу спрямо доклада от 2012г. Миналия октомври в Doing Business 2014 българските показатели се влошаваха за всичко с изключение на това, че са станали по-лесни плащането на данъци и трансграничната търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *