България се разплати с Росатом за АЕЦ „Белене“

България се е разплатила с „Росатом“ по дълга си за АЕЦ „Белене“, съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на пресслужбата на руската държавна корпорация.

„На 9 декември 2016 г. българската Национална електрическа компания (НЕК) напълно погаси дълга си към руската „Атомстройекспорт“ в рамките на изпълнението на решението на арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева по проекта АЕЦ „Белене“, се посочва в съобщението на пресслужбата на „Росатом“.

Припомня се, че споразумението за строителството на АЕЦ „Белене“ беше подписано с „Росатом“ още през 2006 г., обаче общ договор за изграждането така и никога не беше сключен и строителството не започна. Проектът включваше изграждането на атомна централа с два блока.

През март 2012 г. България реши да се откаже от изграждането на АЕЦ, но междувременно „Атомстройекспорт“ започна изграждането на реактора. Заради това Росатом заведе съдебен иск срещу НЕК в размер на 1 млрд. евро. България оспори иска, пледирайки, че според клаузите на споразумението не е подписван договор за производството на реактори.

През юни тази година Арбитражния съд се произнесе в полза на „Атомстройекспорт“ в спора с НЕК, като постанови изплащането на компенсация в размер на 620 млн. евро, а след това сумата беше коригирина до 601,6 млн. евро. До пълното погасяване на сумата ежедневно се начисляваха неустойки в размер на 130 хил. евро.

През септември българското правителство предостави финансова помощ на НЕК за погасяване на дължимата сума към Русия. През октомври Атомстройекспорт и НЕК подписаха споразумение за изплащане на дълга.

Най-малко година-две ще са необходими за възобновяване на работата по АЕЦ „Белене“, дори да бъде намерен инвеститор за проекта. Строителството на АЕЦ „Белене“ трябва да се сложи на друга основа – или с едно приемане от страна на парламента, което не подлежи на обсъждане от следващото правителство, или приватизационна процедура – тогава държавата няма да се меси в работата на отделна частна компания, която ще осъществява този проект.  Цената на тока от централата няма да бъде скъп, а такава, каквато диктува свободният пазар на енергийната борса.
Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *