България произвежда повече зелена енергия от Германия, Франция и Испания

България произвежда повече зелена енергия от редица европейски държави, включително от Франция, Германия, Италия, Испания, Полша и Чехия. Страната ни е на 14-о място в света по отношение на този показател, сочат данни на Световния икономически форум. Според изчисленията възобновяемата енергия у нас е с дял 19 на сто от всички останали видове.

Най-зелена е Норвегия с дял от 65,5% на този вид електроенергия, следвана от Швеция, Латвия, Финландия и Коста Рика. Непосредствено преди нашата страна се нареждат още Естония, Румъния, Литва и Словения.

Няколко други държави планират да направят голям скок към налагането на възобновяемите енергийни източници в следващите няколко години. Те са открили и много интересен начин да постигнат това.

Една от въпросните страни е Мароко, за която се очаква да се превърне в лидер на този пазар. В момента тя внася най-много енергия от държавите в Средния Изток, но работи по проект за една от най-мащабните централи за концентрирана соларна енергия. Тя ще бъде разположена в края на пустинята Сахара.

Бангладеш пък е най-бързо развиващият се пазар на слънчева енергия. Там в 3,5 милиона къщи или 18 милиона души имат електричество благодарение на използването на слънчеви колектори.

По подобен мащабен проект работи и Китай. Той предвижда 800 училища да бъдат снабдени със соларни панели, които ще осигуряват електроенергия за учителите и учениците в сградите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *