България се нуждае от спешна реформа на здравеопазване

България се нуждае от спешна реформа в системата на здравеопазване, чрез нови начини за финансиране . Разбиването на монопола на НЗОК и създаването на реална конкуренция с алтернативни други здравни каси е реформата за оптимизирането на разходите и подобряване на ефективността им.България се нуждае от спешна реформа на здравеопазване/
Резултат с изображение за здравеопазване

От НЗОК никой не е доволен, нито пациентите, нито лекарите, нито болниците, защото няма друга алтернатива. Ако монополът на здравната каса пак си остане, правителството ще продължава да налива все повече пари в системата, която вече е доказала, че е неефективна.
Резултат с изображение за здравеопазване
Само конкуренцията между повече здравни каси води до доброто качество на здравеопазването. Реформите във финансирането на здравеопазването да включват незабавна демонополизация на НЗОК и право на избор на всяко здравноосигурено лице за част от здравната вноска към избрани други алтернативни здравни каси. Да се създаде също и Гаранционен здравно-осигурителен фонд в случай на фалит на алтернативните здравни каси. България се нуждае от спешна реформа на здравеопазване.
Резултат с изображение за здравеопазване
Мерки за контрол и овладяване разходите на болниците на принципа парите след пациента. Здравноосигурителната вноска на всяко здравноосигурено лице да е в лична сметка. Електронната карта да е на осигуреното лице, което внася здравноосигурителната си вноска в лична сметка.
Предложението ми е, че това което ще отличава втория допълнително задължителен пакет от задължителния е, че хората, които се осигуряват от държавата (деца, студенти и пенсионери), ще бъдат осигурявани от държавата към НЗОК, като публичният ресурс ще се управлява пак от касата тоест публичният ресурс от втория стълб на осигуряване няма да се използва от частните здравноосигурителни фондове. Третият стълб да е напълно доброволен.
Резултат с изображение за здравеопазване
Тристълбовият модел на здравно осигуряване дава възможност за конкуренция и разбива монопола на НЗОК, както и повишава качеството на медицинското обслужване. Само тристълбовият модел на здравно осигуряване ще разбие ефективно монопола на НЗОК, другото е демагогия.
Румен Гълъбинов

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *