България се превръща във фокус за баварски инвестиции

България се превръща във фокус за баварски инвестиции. Причина за засиления интерес са постигната политическа стабилност и видимите усилия на българското правителство за провеждане на ключови реформи в сфери като съдебна система и публична администрация. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с баварския държавен министър на икономиката, медиите, енергетиката и технологиите Илзе Айгнер.

„Политическата стабилност и икономически ръст, които успяхме да постигнем за едва осем месеца от съставянето на новото правителство ни превръща в перспективна дестинация за немски и баварски инвестиции“, посочи министър Лукарски. По негови думи тези предимства са особено осезаеми на фона на случващото се в Гърция, Македония и Румъния. Провежданите от българското правителство политики срещат подкрепата на министър Айгнер, която заяви, че интерес от баварска страна за инвестиции ще има. „Нашите фирми търсят стабилност и ефективна публична администрация“, заяви тя, като посочи, че фокус в насочването на инвестиционните потоци към България ще бъдат IT сектора, машниностроенето и автомотивната индустрия.

През октомври предстои и посещение на бизнес делегация, водена от заместника на министър Айгнер Франц Йозеф Пширер, в която участие са заявили вече близо 40 баварски компании. За насърчаване на инвестициите на баварски компании у нас на срещата бе обсъдена и възможността за сключване на меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции (БАИ) и съответните институции от немска страна – Invest in Bavaria и Bayern International. Изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев посочи, че такова сътрудничество би могло да бъде ценно и за баварски и немски компании с производства в Гърция, които предвид кризата обмислят да ги преместят в България.

Като сфера за потенциално сътрудничество между България и Бавария на срещата бе обсъдено и въвеждането на дуалното обучение у нас. Германия финансира съвместни проекти за въвеждането на системата с 11 държави, в които би могла да се включи и България. По думите на министър Айгнер първата стъпка е да бъдат обучени специалисти, които да приложат немския опит за прилагане на модела към българската реалност. В тази връзка тя предложи осъществяването на обучения за такива кадри в Германия, които в последствие да приложат немския опит в България. Към момента практиката на дуалното обучение се реализира от отделни компании у нас.

„Много баварски компании видяха какъв е потенциалът в България и инвестират дългосрочно. Баварският успех се дължи и на България“, посочи държавния секретар Пширер на икономически форум, в който се включи и министър Лукарски. Той добави, че благодарение на реформите, които провежда българското правителство има потенциал за развитие на двустранните отношения и министър Айгнер ще направи всичко възможно да засили контактите между двете страни. Той добави, че фокус в икономическата политика на Бавария ще бъде дигитализацията в няколко основни направления – индустрия, мрежи на мобилност, IT сигурност, енергия, здравеопазване и медии. По негови думи в България има интересни потенциални партньори в сферата на биотехнологиите и соларните модули и София ще бъде важна дестинация за баварските компании.

Интерес за инвестиции в България на форума заявиха представители на компании в IT сектора, автомотивната индустрия, фармацията, производството на енергия от възобновяеми източници, транспорта и по-конкретно железопътен транспорт и концесията на Летище София, към която интерес проявява Летище Мюнхен.

Основни въпроси на баварските компании бяха свързани с наличието на квалифицирани работни кадри и мерките за насърчаване на start-up компании и на малките и средни предприятия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *