България – сред 10-те най-желани дестинации

България запазва мястото си на предпочитана дестинация сред първите десет. При туроператорските каталози за 2008 г. продавачите отново откриха семейния сегмент, доста позагърбен в последно време. Това показва анализ на Дрезднер банк. Според него германските туристи са похарчили 61 млрд. евро за ваканции и екскурзии през миналата година, а приходите от туризъм са 26,5 милиарда евро. Германия запази първенството си сред най-пътуващите нации в света. След тях се нареждат американците с похарчени 74,2 млрд. долара за туризъм през миналата година, следвани от британците със 70,6 млрд. долара и французите – с 34,1 млрд. долара.

Според експерта от Дрезднер банк Ханс-Петер Мунтцке увеличаването на потреблението е следствие от намаляването на безработицата. За първи път от довоенната история насам в Германия трудовата заетост стигна 40 милиона души от общо 83-милионното население на страната.

Туристическите разходи биха могли да бъдат още повече, но увеличението на ДДС, въвеждане на по-високи медицински и пенсионни застраховки (стигащи до 14.7 на сто от месечната брутна заплата) ограничават този подем, коментират експертите.

По слабото представяне на САЩ се обяснява с почти 9-процентното обезценяване на щатския долар спрямо еврото през 2007 г.

Като дестинации–фаворитки през 2007 г. са определени Турция и Египет. Туристите бързо забравят скандалите около карикатурите на Мохамед и птичия грип и записванията за тези страни бележат ръст. Дрезднер банк обаче напомня, че рекордната година на посещения и приходи за Турция остава 2005 г..

Влизането в експлоатация на нови хотели и подобряването на инфраструктурата, както и доброто обслужване е затвърдило впечатлението, че „цената отговаря на качеството на услугата” в Турция.

Испания е предпочетена не само като морска дестинация. Културният туризъм, религиозните турове и посещенията на исторически забележителности са насочили много туристи към Иберийския полуостров.

Според Германският съюз на туристическите бюра – Deutsche Reisebüro Verband – за първи път от 2001 г. насам туристическите бюра имат ръст от 3 на сто в оборота. Това се дължи най-вече на повечето задокеански и круизни пътувания, тези от типа city breaks и особено на балнео, уелнес и спа програмитe, много предпочитани от германците.

Сериозно внимание Дрезднер банк обръща и на т.н. бизнес пътувания. Богатият спектър на конгресния и инсентив туризъм, делови командировки към новоприетите в ЕС страни и особено участието в известни панаири и изложения заема близо 15 на сто от общият брой на продадените пътувания през 2007 г..

Приходите на Германия от туризъм за 2007 г. възлизат на 26.5 милиарда евро, което представлява ръст от 7 на сто спрямо 2006 г.

Международната туристическа конюнктура и през 2008 г. е благоприятна. Желанието за пътуване се определя основно от високата динамика на световната икономика, независимо че разразилите се дебати за климата определиха чартърните полети като „климатични убийци”, коментират експертите.

Дрезднер банк предупреждава, че американската криза в недвижимите имоти, отделните затруднения на банковите институции и плаващия лихвен процент отвъд океана, ще имат възпиращо въздействие върху туристическата конюнктура.

В анализа се добавя и възходящата ценова спирала на суровия петрол, което води до т.н. добавки към цената на полета при всяко пътуване. Сега те варират от 14 до 109 евро в зависимост от дестинацията. Въпреки керосинната добавка, пътуванията до САЩ ще бъдат изгодни заради слабия долар. Тази валута е разплащателна и за пътуванията до Китай, домакин на летните олимпийски игри.

Не на последно място Дрезднер банк поставя загрижено и въпроса за намаляване на емисионните норми на въглеродния двуокис в атмосферата и предвижда въвеждането на нови такси от страна на правителството за превозвачите.

Това ще оскъпи пътуванията през следващите години. Не са подминати и предупрежденията за климатични промени в типични ски -дестинации като Австрия и Швейцария, които обаче от сега имат приети програми за преструктуриране на много известни ски курорти в уелнес и спа центрове, разширени с трекинг и пешеходни турове.

Нашата страна също е в крак с времето. ТУИ-България предлага семейна почивка в 4 звездни хотели на база олинкузив под 1 800 евро за две седмици. Става дума за двама родители + 2 деца до 14 г. При конкурентите цените са с около 10 на сто по-високи. След големия успех на уелнес и спа -каталога на ИТС, ТУИ предизвика огромен интерес в престижния си каталог VITAL с 10 български 4 и 5 звездни хотели с атрактивни пътувания и уелнес и спа пакети, съобщават от Съюза на българската туристическа индустрия.

ТУИ – България вероятно е положила много усилия в огромната конкуренция на Чехия и Унгария да пробие с 4 хотела на Слънчев бряг, които ще предлагат престижни уелнес и спа програми през този сезон.

Ежедневно над 30 бюра, много малки и средни туроператори желаят актуална туристическа информация от Туристическия информационен център на Съюза, базиран във Франкфурт на Майн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *