България трябва смело да влезе в дебата за ЕС

Наскоро председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи проекта си за Бяла книга за бъдещето на Европейския съюз. Европа няма време за губене и е принудена да отговори на реалностите с освежена визия за онова, което прави от отделните европейски държави смислена и мотивирана общност.

Европейските граждани изразяват все по-силно недоволство от състоянието на съюза и отношението към важни за неговото развитие въпроси. Юнкер силно желае да мотивира европейците, че бъдещето на ЕС не е изложено на риск след решението на Великобритания да напусне общността. ЕС има своя смисъл и без участието на Великобритания. Бялата книга има за цел да създаде добри предпоставки за обществен дебат за развитието на Европейснкия съюз.

Европейските общества започнаха да се уморяват, че основната причина за съществуването на ЕС е свързан с факторите, обусловени след Втората световна война, които наложиха мирът и просперитетът като безалтернативен път. Днес Европа все по-трудно намира аргументи с причини на повече от 60 години. Европа не може да бъде мотивирана да бъде обединена и кооперирана само с идеята за мир.

В настоящата геополитическа обстановка и икономически предизвикателства, ЕС трябва да предефинира фундамента, на който стои, защото съвременните проблеми са други, а и светът доста се промени за последните 70 години. Ако ЕС иска да продължи да бъде добро място за живеене е нужно да зададе нова визия за това как ще се конкурира с останалите глобални  региони и съюзи.

Европа трябва да се съхрани демографски и да отговори на задачите, които стоят пред нейната сигурност и просперитет. Фактът, че Великобритания иска да напусне ЕС все пак се оказа проблем, защото е много трудно да си представим дебат по визията за бъдещето на Европа без нея. Тежестта на Великобритания е твърде голяма и това оказава своето влияние върху процесите за решения как ще се върви напред.

За България е от съществена важност са възможните варианти за бъдещето на ЕС. Алтернативите, които съдържат съхраняване на сегашното състояние, обединение около Общия пазар, приемането на идеята за различни скорости, по-дълбока интеграция или сътрудничество единствено по определени въпроси – мястото на България и нейното участие в диалога, чрез активност от страна на всички обществени и държавни институции се опира на нашата способност да се вкючим в дебата със смелост и убедителни аргументи.

Не може, а и не трябва да се отрича желанието на висшето ръководство на ЕС да разбере по-качествено какво мислят обикновените европейци. Бялата книга на Юнкер съвсем ясно свързва всички варианти за развитие на Европа с обикновеното ежедневие, защото всички възможни политики, каквито и да са те, ще рефлектират върху редовия гражданин на всяка една отделна страна-членка на Съюза. Същностният дебатът тепърва предстои да навлезе в най-активната си фаза.

 

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *