България трябва да стане по-алтернативна

България не бива да разчита само на морския туризъм

20 изложители от България участваха в приключващото днес Световно туристическо изложение в Лондон. Най-голямата международна туристическа борса се проведе в разгара на глобалната криза, която ще спъва бранша и догодина.

Кореспондентът на Дойче Веле в Лондон Андрей Владов разговаря с българския заместник-министър на икономиката Иво Маринов за това какви са шансовете на българския туризъм да привлече клиенти към пазар, който продължава да се свива.
Най-новото проучване, разпространено на изложението в Лондон, предрича спад от 8% в туристическите резервации по света през следващата година, както и намаляване на самолетните пътници с 14 на сто. Експерти от бранша заявиха, че все пак се очаква 2010 година да бъде по-добра от отиващата си 2009-а, но предупредиха, че възстановяването ще бъде бавно.
Ударението трябва да е върху алтернативния туризъм

България извлича ползи от кризата
На този мрачен глобален фон официалната българска статистика звучи доста оптимистично. Според предварителни данни от януари до септември страната е била посетена от близо пет милиона чужденци, което е само с 0,4% по-малко в сравнение със същия период през миналата година.
Лондонските медии обясняват неочакваната притегателна сила на българските курорти с падналия курс на лирата-стерлинг към еврото. В страни като България, които са извън еврозоната, британският турист получава много повече за парите си, отколкото в традиционни дестинации като Испания или Франция.
Но въпреки този изненадващ бонус на кризата, български туроператори, участвали в Световната туристическа борса, заявиха, че очакват предстоящият зимен сезон да бъде много труден. Празните хотелски стаи и падащите цени по Черноморието това лято също показват, че каквото и да говорят статистиките,кризата се усеща сериозно в бранша.
Заместник-министърът на икономиката Иво Маринов, който беше на изложението в Лондон, не крие, че българският туризъм е изправен пред сериозни проблеми: „Изградиха се множество хотели, но за сметка на това инфраструктурата изостана. Както развитието на пътната инфраструктура, така и на инженерната. Имам предвид системите за водопровод и канализация, липсата на пречиствателни станции и депа за отпадъци. Другото нещо, което самият бранш трябва да подобри, е по-добрата комуникация между туроператорите и хотелиерите”, каза за Дойче Веле Иво Маринов.
България трябва да „позеленее”
Презастрояването гони чуждестранните туристи от курортите. Може би затова тази година ударението на българския щанд в Лондон беше поставено върху това, че страната е „зелена дестинация” и предлага големи възможности за приключенски и културен туризъм. Тези възможности обаче тепърва трябва да се развиват. Попитах заместник-министъра на икономиката откъде държавата ще вземе пари за това.
„По различните оперативни програми на ЕС има възможност за развитие на селския туризъм. В комбинация с другите оперативни програми има средства за развитие на културния туризъм. Има средства за подобряване на инфраструктурата в общини с такъв потенциал, а също така в общини, в които безработицата е с 35% над средната за страната. Фирмите, които са регистрирани и работят там и наемат местни хора, са освободени от данък печалба”, посочва Иво Маринов.
Застрояването – само един от проблемите в туризма

Но тези европейски програми не са новост. Защо средствата от тях досега не са били използвани за развитие на туризма? „Това, което е пречело, е, че в повечето случаи са реализирани проекти, които не са обосновани. Трябвало е да бъдат усвоени „едни пари”, без конкретна цел. Просто да се усвоят – в много случаи по съмнителен начин, с недоказан ефект”, отбелязва зам.-министър Маринов.
България си има нов конкурент
Освен проблемите с корупцията, презастрояването и изграждането на добра инфраструктура, българското правителство ще трябва спешно да намери средства и за по-доброто рекламно присъствие на страната в чужбина. Нещо, което регионални туристически сили като Гърция и Турция, умеят много добре.
Предизвикателство към българската туристическа индустрия вече отправя и един съвсем неочакван конкурент. Тази година сред 500-те участници на Световното изложение в Лондон за първи път се появи и Косово. Този най-нов туристически обект на Балканите също иска да привлича посетители с „красива природа и вкусна кухня”. И също като България Косово е евтина дестинация в условията на криза.

Андрей Владов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *