България ще усвоява европейски средства по 5 оперативни програми за периода 2014-2020 г.

По думите му, в страната работи стриктна система за контрол на усвояваните средства.
През следващият програмен период България ще разполага с над 17 милиарда лева финансов ресурс от еврофондовете. С приетите поправки в закона за обществените поръчки нивото на контрола при усвояването на средствата ще се подобри, смята Томислав Дончев:
Въведена е стриктна система за предварителен контрол, т.е. обществените поръчки се проверяват предварително преди да бъдат обявени и преди да се стартира обществената поръчка. По този начин огромна част от грешките ще бъдат открити преди да бъдат консумирани. Някой волно или неволно или поради незнание може да се опита  или може да е допуснал грешка. Нашата задача е да не му позволяваме тя да се проведе в акт.
Превенцията на злоупотребите ще продължи, но е необходим и граждански контрол:
Истината е, че най-съвършеният контрол е гражданския контрол. Този, който ползва инвестицията. Този, който я вижда,  който може да я пипне. Този,  който знае колко струва, който знае колко пари са отишли там.
Българската практика да се оповестява публично информацията за всички проекти с европейско финансиране в интернет е високо оценена от ЕК и може да се превърне в норма за всички страни-членки, подчерта Томислав Дончев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *