България ще участва в покупка на безпилотни самолети за НАТО

Самолетите ще бъдат използвани за провеждане на военни разузнавателни операции, включително мониторинг на големи части от океаните, транспортните пътища, както и нефто- и газопроводите.
По информация, публикувана в сайта на норвежкото министерство на отбраната, договорът за закупуване на самолетите е бил подписан след почти 20 годишни спорове как да бъде финансирана съвместната операция. Досега безпилотни разузнавателни самолети в рамките на операции на НАТО са били използвани самостоятелно от страните членки, които ги притежават.
В рамките на програмата AGS ще бъдат закупени 5 безпилотни самолета Global Hawk RQ-4B, произведени от компанията Northrop Grumman, базирана в САЩ. Те ще бъдат базирани в италианската авиобаза Сигонела.
По информация на „Ройтерс“ от 28-те страни членки на  – НАТО в AGS, ще участват 13 – България, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Германия, Италия, Люксембург, Норвегия и САЩ. Очаква се проектът да стартира през 2015 г. Министерството на отбраната на Норвегия отбелязва, че използването на Global Hawk ще започне след 2017 г.
Освен Northrop Grumman в програмата AGS ще участват и германското подразделение на европейския концерн EADS, италианската компания Galileo Avionica, както и канадското подразделение на General Dynamics. Участието на Норвегия в програмата ще бъде около 55 млн. долара.
Подходът към програмата AGS отразява дългосрочната стратегия за „интелигентна отбрана“ (smart defence) на НАТО. Тя предвижда поддържане и разширяване на съществуващите възможности на военния алианс в условията на намалено финансиране от страните членки заради световната финансова криза.
Чрез привличане на частни корпорации за участие в програмата държавите участнички може да получат по-изгодни условия от компаниите производителки, коментираха пред Dnevnik.bg високопоставени служители на НАТО в Брюксел, пожелали да запазят анонимност.
Безпилотният самолет RQ-4 може да осъществява полети на разстояние до 24.9 хил. километра без кацане, намирайки се във въздуха до 36 часа. Скоростта на летателния апарат достига 800 км с максимална височина 18 км. Разузнавателният самолет има прецизни сензори, както и средства за радиоелектронна битка, препредаване на сигнали и радиоелектронно разузнаване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *