Българи, „безработни“ в Испания, точат помощи оттам, а работят у нас

Българи, регистрирани като безработни в Испания, точат от години помощи оттам, но спокойно си работят в родината, съобщиха полицейски източници за „24 часа“.

Хитрите ни сънародници разиграват властите в иберийската държава както си искат. Полицията в Испания е информирана за далаверите, но е неспособна да предприеме каквото и да било заради тромавите юридически процедури.

От схемата се възползват стотици, ако не и хиляди българи, довериха нашите източници. А тя е изключително проста и ефективна.

Българи, румънци или руснаци, живеещи постоянно в Испания, регистрират фирма. Предметът на дейност е най-разнообразен – от плетене на чорапи до производство на мебели.

Всеки българин, желаещ да влезе в схемата, плаща по около 4000 евро на боса. Така фирмата събира 10-15 служители. В продължение на 3 или 4 месеца тя им плаща по около 1000 евро. След което обявява фалит. Нищо чудно – Испания е сред най-засегнатите от световната криза държави и малките фирми там мрат буквално като мухи.

Докато българите са се водили на работа във фирмата, тя ги е осигурявала изцяло по закона. В резултат останалите без работа имат право в продължение на шест месеца да получават помощи в размер на 60 на сто от заплатата им. Това ще рече, че ако човек е вземал 1000 евро месечно, половин година той ще получава от бюрото по труда по 600 евро.

А след изтичането на този срок безработните в Испания имат право на помощи за още две години, независимо дали са нейни граждани, или не. Разбира се, сумата е намалена на малко над 40 на сто от получаваната във фалиралата фирма заплата. Така безработните българи вземат по около 420 евро месечно.

Което ще рече, че за 2,5 години те прибират общо 13 680 евро. С най-прости изчисления е видно, че внесените при постъпването във фирмата 4000 евро се избиват още на шестия месец. Ако приемем, че хиляда наши сънародници са приложили измамната схема, за 2,5 г. те са източили от помощи в Испания близо 13,7 милиона евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *