Българи учат в Холандия за мениджъри в туризма

Тази година, една от най-желаните специалности сред българи, които са кандидат-студенти в Холандия, е мениджмънт в сферата на хотелиерството и туризма. Българи смятат, че втората най-популярна специалност е международен бизнес мениджмънт, a веднага след нея се нареждат програмите в областта на инженерните, компютърните науки и дизайна. Според последни данни, през 2017 г. интересът към университетите в Холандия у нас е доста голям. Кандидатурите са се увеличили с близо 30%.  Експертите от консултантска агенция ЕДЛАНТА споделят, че няколко фактора допринасят за завишения интерес на българските ученици към следването там: достъпни учебни такси, увеличаването на специалностите на английски език, иновативно обучение, възможност за стажове и практическо приложение на всичко научено и възможности за допълнително финансиране чрез студентска субсидия.

В държавните университети на Холандия, годишната такса за 2017/2018 е 2060 евро, а месечната издръжка възлиза на 600-800 евро. Освен това, университетите по приложни науки предлагат задължителни практически стажове, като най-добри в сферата на хотелиерството са  Hotelschool the Hague, NHL Stenden University и Saxion University. Тези учебни заведения разполагат със собствени 4-звездни хотели, които се обслужват и ръководят изцяло от студенти. Първокурсниците обикновено се занимават с камериерство или работа на рецепция, а студентите от по-горните курсове имат отговорността да управляват цели отдели в елитните хотели.

Кандидатстването в Холандия става чрез онлайн система, като всеки университет има конкретни изисквания към кандидатите.  Стандартният пакет от документи включва: академична справка от училище, сертификат за владеене на английски (или съответно немски) език, мотивационно есе, препоръка и автобиография. Много от университетите провеждат и интервю с кандидатите, а за програмите  в сферата на Архитектурата и дизайна се изиква и портфолио или разработка на проект по зададена тема. Условията за прием в  магистърски програми са сходни, като кандидатите задължително трябва да са завършили бакалавърска степен, в сферата на избраната специалност, и да имат необходимия брой кредити от предишната си образователна степен.

Експертите съветват учениците, които имат амбицията да учат в Холандия, да започнат процеса на кандидатстване отрано или още отсега. За някои университети крайният срок за подаване на документите е 15 януари. Колкото по-рано студентите знаят къде ще продължат образованието си, толкова по-големи са шансовете да си намерят студентско настаняване на достъпни цени.

 

Ели ЯНЕВА 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *