Българи с швейцарски сметки

В НАП има списък на 34 физически лица с доходи от лихви по сметки в швейцарски банки в общ размер около 2 млн. 300 хил. швейцарски франка. Това съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Петър Чобанов. През февруари 2010 г. в международните и българските средства за масово осведомяване е разпространена информацията, че Федералното финансово министерство на Германия е купило магнитни носители с информация за лица, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, припомни Чобанов. По повод на вероятността в информацията да има данни и за български граждани в началото на март 2010 г. служители на българската НАП са били
в Германия и страната ни е поискала да й бъдат предоставени такива данни, ако те бъдат разкрити, посочи Чобанов.
Към настоящия момент информация за българи, притежаващи банкови сметки в швейцарски банки, не е получавана в българската НАП, заяви министърът на финансите. Независимо от това страната ни получава данни за целите на данъчното облагане за банкови сметки на български физически лица по линия на споразумението между Европейската общност и Конфедерация Швейцария, посочи Чобанов. Ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария, уточни той.
Така персонална информация се изпраща у нас само за онези лица, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита. В резултат на тази информация в НАП е изготвен списък от 34 физически лица, за които има данни за получени доходи от лихви по спестявания в сметки в Швейцария в общ размер близо 2 млн. 300 хил. швейцарски франка, съобщи министърът. На тези лица са възложени проверки, за да се установи дали получените от тях облагаеми доходи от лихви с източник Швейцария са декларирани в годишните декларации за облагане на доходите.

източник:БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *