Българоубиецът Заркауи взривен

Предадоха лидера на “Ал Кайда” в Ирак за $25 млн.

Новината за смъртта му свали петрола с над долар

US самолети убиха с бомби Абу Мусаб аз-Заркауи – терорист, отговорен за множество бомбени атентати, обезглавявания и убийства, включително на българите Ивайло Кепов и Георги Лазов. Новината бе съобщена от премиера на Ирак Нури ал Малики на пресконференция в Багдад в присъствието на US посланика Залмей Халилзад и командващия US силите ген. Уилям Кейси.

Заркауи бе най-търсеният човек в Ирак, тъй като САЩ дават награда от $25 млн. за главата му. „Обещанието ще бъде спазено“, каза в тази връзка Малики, без да обяснява. Това подхрани версия, че е бил предаден за пари, и електронното издание на британския „Таймс“ излезе със заглавие „Заркауи предаден за $25 млн.“.

Новината зарадва западните лидери и свали цената на петрола с над един долар, като вчера черното злато се търгуваше под $70 за барел. Тя обаче не зарадва почернените съпруги на убитите Кепов и Лазов. Двамата бяха отвлечени на 29 юни 2004 година от паркинг в Мосул. Отговорност за това пое групировката „Туахид уа джихад“ (Единобожие и джихад) на Заркауи. Те бяха екзекутирани на 13 юли след операция на САЩ и местната полиция срещу престъпници в Ирак. Преди това имаше надежда за освобождаването им, като тогавашният секретар на МВР ген. Бойко Борисов отиде в Турция с тази цел. Обезглавените тела на двамата българи бяха намерени по-късно през юли на различни места в Ирак.

„Всеки пък, когато се появи някой Заркауи, ще го убиваме“, заяви премиерът Малики. Посланикът на САЩ Халилзад посочи, че ликвидирането на „кръстника на сектантските (между шиити и сунити) убийства в Ирак“ е голям успех.

Мнозина в Ирак се радваха на новината, други не вярваха, а трети може би тайно тъгуваха. Нямаше тъга обаче сред родните на сунита Заркауи в Йордания. „От много време очаквахме това да стане“, каза брат му Сайел ал Халейле в родното градче на терориста – Зарка. „Надяваме се да се присъедини към други мъченици в рая“, добави той. „Не сме тъжни. Напротив, щастливи сме, защото той е мъченик и сега е в рая“, каза съпругът на една от трите му сестри.

Братът на британския инженер Кен Бигли, който бе обезглавен от групировката му, каза, че Заркауи трябва да гние в ада. „Той бе животно и заслужи това, което получи. И може би гние в ада“, каза Пол Бигли. „Благодаря на Бог, че този шантав неверник е мъртъв“, написа човек, представил се като Азизи в арабския сайт www.alsaha.com.

Иракски и американски представители смятаха, че Заркауи се е съюзил с бивши агенти на Саддам Хюсеин, ползвайки техни пари, оръжия и разузнавателни умения. Но интернет сайтове, близки до последователите на Саддам, го нарекоха позор за съпротивата. „Заркауи няма №2 след себе си. Не виждам човек, който ще го замести. Няма лидер в Ирак, който да го стига по безмилостност и решимост“, казва Рохан Гунаратна от Института за отбранителни и стратегически проучвания в Сингапур.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *