Българо-гръцката газова връзка ще получи финансиране от 35 млн. евро

Проектът за изграждане на газова връзка между България и Гърция ще получи допълнително финансиране от 35 млн. евро по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това съобщи изпълнителният директор на проектната компания ICGB от българска страна Теодора Георгиева по време на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017“ .

Тези средства ще са за само за българската част от проекта, който е на обща стойност от 220 млн. евро, обясни тя. За останалата част от сумата ще се преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. По думите на Георгиева одобрената държавна гаранция за връзката от наша страна, в размер на 110 млн. евро, може да осигури с 1-2% по-ниски лихви от пазарните.

До момента за газопровода има одобрено европейско финансиране от 45 млн. евро, които ще бъдат разделени между българските и гръцките партньори.

Кога започва строежът

През септември тази година трябва да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за изграждане на газопровода, съобщи още Георгиева. По думите й през третото тримесечие на годината проектът трябва да получи и необходимото строително разрешително за изграждането на газопровода на българска територия, а през четвъртото тримесечие и на гръцка. Тепърва проектът ще кандидатства и за изключване от някои изисквания на европейското законодателство, което ще позволи договарянето на транзитните такси за по-дългосрочен период.

Едва след това ще бъде обявен и нов пазарен тест, чрез който да се привлекат търговци, които да резервират свободния капацитет на тръбата. До момента такива споразумения са сключени с пет компании за 1.6 млрд. куб. метра, което е около 60% от предложения капацитет на газопровода от 2.7 млрд. куб. метра. По думите на Георгиева проектната компания има право да организира подобни пазарни тестове до пускането в експлоатация на газовото съоръжение.

Преговаряме за още газ

Държавната компания „Булгатрансгаз“ ще преговаря за доставка на допълнителни количества газ от Азербайджан, над договорените вече 1 млрд. куб. метра. Това съобщи заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков по време на конференцията. По думите му все още е много рано да се каже за какви количества става въпрос, но че свободният капацитет от находището е за 3 млрд. куб. метра, информира capital.bg. Станков уточни, че преговорите ще се водят от страна на „Булгатрансгаз“, тъй като компанията е отговорна за проекта за газов хъб „Балкан“, чиято идея е да превърне страната в газоразпрерделителен център.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *